Архив новини Община Несебър

Великден е!



Както всяка година, така и тази, в навечерието на Великден стотици миряни се отправиха към храм „Св. Успение Богородично” в Несебър, за да почетат големия християнски празник. Точно в полунощ след като прозвучаха дългоочакваните слова „Христос Воскресе” и в отговор „Воистина Воскресе”, насъбралото се множество тръгна след отците за традиционната обиколка на църквата и безбройните пламъчета на запалените свещите осветиха улиците на старинния полуостров.

Великден е празникът на празниците за всички православни християни, който прославя прехода към вечността. Всяка година, той се отбелязва в неделята след първото пролетно пълнолуние и трае три дни. Мястото му в календара съвпада с раждането и разцвета на природата, с тържеството на слънцето и живота.

Честван от църквата като ден на Христовото възкресение, в народната традиция Великден е свързан с множество предхристиянски представи. Сутринта на първия празничен ден (винаги неделя) всички отиват на тържествена църковна служба. Тогава в църквата се припомня посещението на жените-мироносици, които на сутринта след деня на еврейския празник (събота) отиват на гроба на Исус Христос и намират отваления камък и ангела, който им съобщава радостната вест за Възкресението на Божия син. Запалената свещ в този първи празничен ден се отнася в дома. На трапезата се отговява с яйце и Великденски хлябове.

Вкъщи и на улицата се разменят обичайните поздравления: "Христос Воскресе" и "Воистина Воскресе". Всички се чукат с великденски яйца за здраве. Младоженците посещават кумовете и родителите на булката, като носят яйца и великденски кравай и също получават яйца от домакините.

Честит Великден!














.
Публикувано 24 Apr 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNews



Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017