Архив новини Община Несебър

Поклон пред паметта на Левски
Васил Иванов Кунчев, ЛЕВСКИ, Апостола на свободата, дякона Левски...Всеки от нас е чувал тези имена. Имена- икони на всичко чисто, демократично и напредничаво в българската история. Няма друга такава личност, която да е останала недосегаема от бурите на политическия и обществения живот. Няма друга личност, която и днес, 138 години след смъртта си, остава недостижим връх. Личност, която респектира и вълнува нацията със своите качества.

В съвременния свят на безверие, на подменени духовни и нравствени ценности, на съмнения и въпроси, на духовен глад, Левски ни е нужен повече от всякога - като упора, като коректив, като истината, към която трябва са се стремим. В преосмисляне на делото на дякона, трябва да си дадем сметка за неговото място и роля в живота ни като негови наследници, които опазвайки паметта и историята, крачат по пътя към бъдещето с достойнство.

Днес, уважаеми съграждани, прекланяме глава пред делото на Левски, пред неговия нелек, но саможертвен път за благото на родината. Но трябва ли споменът за светлата му личност да ни спохожда само в дните на неговото рождение и смърт? Т.е. два пъти в годината?! Категорично не! Паметникът на Аполстола е в парка ни- мястото, където играят децата, мястото, където си дават среща техните родители, мястото, където се разхождат жителите и гостите на Несебър. Сред всички нас, които трябва да се грижим споменът за него да не угасва, защото героите на България не трябва да бъдат забравяни, нито делата им, нито заветите им. За тези светли личности, променили историята ни, трябва да се говори. Малък, но достатъчен жест на уважение към тях е поставянето на цвете пред паметника на Апостола например. Хубаво би било в този смисъл да не оставяме монумента без свежо цвете- знак, че отдаваме почит към великите имена, променили историята ни.

Апостолът е тук, сред нас, често „огласян” от детски смях и глъч. Той е близо до най-чистите и най-откровените – до нашите деца. Нашите деца, които ще пораснат и които трябва да запазят урока по родолюбие на Апоспола. Вярвам, че майките, които посещават парка, ще научат децата си кой е Левски и защо трябва да му отдаваме почит. Вярвам, драги съграждани, че всеки от вас ще открие в Левски онова, което ще иска да предаде на децата си, на идните български поколения - дали освободителните му идеи, дали неговото човеколюбие, дали пък цялостното обаяние на неговата изключителна личност.

Казвам всичко това, защото вярвам в приемствеността между поколенията, защото без да познаваме и почитаме миналото си, ние нямаме бъдеще. Много отдавна мъдрите са казали: „Народ, който не познава историята си, е обречен да я повтаря.”, ”Народ, който не се интересува от миналото си, не се интересува и от бъдещето си.” И най-вече - ”Миналото е ключът за разбирането на настоящето и на бъдещето.”

Нека не забравяме, че нашият град е туристическа забележителност и тук идват хора от различни краища на света. Те научават чрез нашето отношение към паметниците ни историята и културата за нас самите, за нашите ценности и уважение към миналото. Затова нека всеки един от нас се чуства отговорен в опазването на оставеното от предците ни, нека бъдем горди с делата им и да не забравяме да им отдаваме почит и в дни, когато няма конкретен повод за това.


.
Публикувано 19 Feb 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017