Архив новини Община Несебър

Финал на 10-те чудеса на България – Несебър в топ 3


Несебър зае престижното трето място в класацията на в. „Стандарт” - 10-те чудеса на България, които бяха избрани с електронно гласуване. Това стана ясно на финала на кампанията вчера. ”Бронзът” донесоха гласовете на жители, приятели от цял свят и съмишленици на града на ЮНЕСКО или 11,63% от всички дали своя вот. Класацията 10-те чудеса на България продължи две седмици, по време на която несебърци показаха, че могат да бъдат обединени за каузата градът им да остане в челните места, чрез масово гласуване с лаптопи на открито.

На вчерашната дискусия за съхраняване и показване на културно-историческото наследство, организирана от вестник "Стандарт", вицепремиерът Симеон Дянков обеща 10 милиона допълнително финансиране за 10-те чудеса на България. В дебата участваха освен вицепремиерът и министрите Вежди Рашидов, Трайчо Трайков, Томислав Дончев. Експерти, историци и археолози, които се включиха в обществения съвет по класацията, също дадоха мнението си за бъдещето на обектите.

Паметниците, класирани в първата десятка, сред които и града на ЮНЕСКО, ще участват в клипа, с който се рекламира България на световните туристически борси, бе обещанието на министъра на икономиката Трайчо Трайков. Шефът на еврофондовете у нас Томислав Дончев пое ангажимент за безапелационна техническа помощ по пътя на проектите за кандидатстване за европари.

Зам.-министърът Екатерина Захариева от Регионалното министерство заяви, че МРРБ до 3 месеца ще изясни собствеността на всички старини от топ 10 в класацията. Евродепутатът Слави Бинев също даде обещание, че в следващите 6 месеца ще представи класацията в европарламента.
.
Публикувано 17 Feb 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017