Архив новини Община Несебър

Ученици разказват как да се ползва интернет безопасно


Две презенцатии на тема „Безопасен интернет” представиха ученици в конферентен център „Несебър”. На срещата, организирана по идея на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН), присъстваха - техни съученици, учители, представители на община Несебър. Всички те бяха запознати с подробности относно общуването във витуалното пространство, какви заплахи крие то и как може да се предпази всеки един от нас. Първата презентация бе на възпитаници на СОУ „Любен Каравелов”- Несебър, която предоставяше информация как да сърфираме и споделяме безопасно в глобалната мрежа. Учениците бяха извели важни съвети като: „Внимавайте, когато предавате лични данни по телефона, по имейл или в интернет”, „Избягвейте да съхранявате лични данни в компютъра си”, „Никога не давай лична информация като име, парола, адрес, домашен телефон, училището, в което учиш, месторабота или служебен телефон на родителите си, без тяхно знание”. Сред съветите бе и следният: „Никога не приемай среща с някой, с когото си се запознал в интернет, без съгласието на своите родители.”
Възпитаници на ОУ „Г. С. Раковски” -Оризаре в своята презентация обърнаха внимание, че често зад профила на един човек в интернет се крие абсолютно различна личност. Нагледно, с примери, децата показаха на публиката няколко истории, които завършват фатално за жертвите. Една от представените истории бе: момиче си чатило с момче, с което споделило свое лично преживяване и дало инфорация за себе си. Зад миловидната снимка на момчето обаче се „криел” възрастен мъж, който използвал фотография на племенника си. Научавайки все повече подробности от живота на момичето, той успял лесно да го манипулира, да примами жертвата и да я убие.

Освен презентациите имаше и две викторини насочени към безопасността на интернет, в които публиката взе дейно участие. След това съдия Мария Берберова разясни,че кибертероризмът се извършва по интернет и други комуникационни технологии. Могат да се използват СМС-и, обаждания, имейли, чат съобщения, друг вид комуникация и/или клипове. В България клиповете и съобщенията са много разпространен метод. Тя подчерта още, че сайтовете за запознанства са изключителни опасни и не трябва да се посещават. Съдийката запозна децата и с първия международен акт, който регламентира нарушенията в глобалната мрежа, а именно Конвенцията за престъпления в киберпространството, която е приложима в България от 2001 година.
Какъв е резултатът от неразумното сърфиране и така наречения кибиртормоз обясни Румяна Костова - психолог в кабинета към МКБППМН. Оказва се, че последствията от виртуалния терор са огромни и изключително тежки. Започва се от психическите щети, като ниско самочувствие, избягване на социални контакти, депресия, страх, безпокойство. В САЩ има поне 4 доказани случая на самоубийство в резултат на кибертормоз. Тези последствия обикновено са целта на самия тормоз и е изключително важно да се осъществява противодействие на това явление.

„Благодаря на всички ученици, които са подготвили двете презентации и са се постарали да ги направят интересни, изчерпателни и са посочили най-важните изводи в тях.”, бяха думите на Красимира Тодорова, зам-кмет по "Здравеопазване и социални дейности", която бе сред гостите на проявата. „Искам да обърна внимание на социалните мрежи, тъй като интернет е една безкрайна вселена, в която може да се намери всякаква информация. Ето защо, ползвайки някои от социалните мрежи, заключвайте профила си, не качвайте снимки уронващи вашето или на някой друг достойнство, внимавайте с непознати.”, препоръча на финала на срещата зам-кметът.

Проявата бе посветена на международния ден за безопасен интернет, който тази година се отбеляза на 8 февруари. Така за за осми пореден път европейската мрежа от центрове за безопасен Интернет Инсейф (Insafe) отбеляза този ден. Това е събитието на годината, когато се обединяват усилията да направим интернет по-добро и безопасно място за нашите деца и за младите хора. Мотото, под което тази година е отбелязан деня, е: „Това не е просто игра, това е твоят живот”. Чрез него се цели децата и младите хора да се замислят за своята онлайн идентичност и запазването на реалната си самоличност. Личната безопасност в интернет е пряко зависима от правилното поведение в онлайн среда.

От първото провеждане на Деня за безопасен интернет през 2004 г. интересът към него нараства значително по целия свят и вече обхваща почти 70 страни на петте континента – от Исландия до Кения и от Канада до Южна Корея, включително 27-те държави-членки на Европейския съюз.

.
Публикувано 16 Feb 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017