Архив новини Община Несебър

ТРИФОН ЗАРЕЗАН В НЕСЕБЪР


Община Несебър отпразнува Трифон Зарезан по стара българска традиция, с подрязване на лозето. Кметът на Несебър Николай Димитров, председателят на земеделска кооперация Несебър Стайко Гургов, заместник кметове, жените от Тракийското дружество и много граждани се събраха на лозовия масив по-рано днес и изпълнеха ритуала, както повелява традицията. Пръв лозето подряза Стайко Гургов, а след това и градоначалникът, който пожела много здраве, богата реколта и берекет. Разбира се, на днешния празник, трябваше да бъде избран и цар на лозето. Всички единодушно дадоха тази титла на Стайко Гургов, който беше коронясан от кмета Николай Димитров.

Най-сладката част от празникът Трифон Зарезан, отново както повелява традицията, е веселието. Ето защо община Несебър се бе погрижила, всички жители и гости на града да се веселят заедно на градския площад. За доброто настроение на присъстващите на веселбата, се погрижиха хор „Българка” от Тракийското дружество и народният певец Данислав Кехайов. След повдигащите настроението народни песни и глътка червено вино, на площада се изви голямо българско хоро и истинското веселие започна.

Освен поводът за днешния празник, община Несебър има за цел да разнообрази ежедневието на жителите си и в един от последните месеци на зимата, който според някои е и най-тежкия, да ги зарадва с нещо различно, да ги събере заедно и всички да се забавляват. Многото хора днес, събрали се на площада, въпреки мрачното време, показаха, че усилията на местното управление не са напразни и останаха дълго време да се веселят и танцуват под звуците на българска народна музика.


.
Публикувано 14 Feb 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017