Архив новини Община Несебър

ТРИФОН ЗАРЕЗАН В НЕСЕБЪР


На 14 февруари, Община Несебър, кооперация Несебър и клуб „Тракийка”, организират празнично отбелязване на Трифон Зарезан. Празникът ще започне с традиционното подрязване на лозята, от 11.30 ч. в лозовите масиви на земеделска кооперация Несебър, на което ще присъстват кметът на община Несебър Николай Димитров, председателят на ОбС Несебър Благой Филипов, председателят на кооперацията Иван Гургов, общественици и жители на Несебър.

От както тракиецът Дионис дошъл в стара Елада и научил хората да отглеждат лозята и да правят от гроздето вино, ги научил и да се веселят след труда си. Може би за това и Олимпийските богове приели Дионисий за свой законен най-малък брат, за да няма край веселието. Ето защо, веднага след традиционното орязване на лозята, община Несебър ще празнува. От 12.30ч. на площада пред пощата в новата част на Несебър, всички ще се съберат на празнично веселие посветено на Трифон Зарезан. Празникът ще се отбележи в духа на християнската традиция, като няма да се отмине и езическият момент.

Районът около Несебър се слави като производител от векове на божествената напитка, като климатът и местоположението създават прекрасни условия да това.

.
Публикувано 13 Feb 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017