Архив новини Община Несебър

ОБРЪЩЕНИЕ
КЪМ ГРАЖДАНИТЕ НА НЕСЕБЪР И ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНАТА
Скъпи съграждани,

В Република България е потърсило подслон петчленното семейство на македонския гражданин от гр. Прилеп Здравко Здравески. Той, неговата съпруга и трите им деца са намерили тук временно спасение от репресиите на македонските власти. Семейство Здравески е преследвано в родината си, само защото се самоопределя като българско. За да избегне гоненията, на които е било подложено, това родолюбиво семейство се нуждае спешно от българско гражданство. В противен случай ги очаква насилствена експулсация в Република Македония.
За Здравко Здравески, съпругата му Добрила и децата им, на този етап, връщане назад няма. Семейството е малтретирано в продължение на много години, тъй като бащата и майката са имали куража да заявят открито, че са българи и се гордеят със своя произход. През 90-те години на миналия век Здравко Здравески е бил официален представител на ВМРО в Холандия. Още през 1994 г. той е бил арестуван, съпругата му в негово отсъствие малтретирана и голяма част от българската литература иззета от дома им. Когато на власт идва ВМРО-ДПМН Здравко е командос в частите за бързо реагиране на Република Македония, тъй наречените „лъвове”. По време на албанската агресия той се проявява като смел и талантлив командир. Активно участва в обкръжаването и разгрома на албанските терористи, които както си спомняме, за да бъдат спасени, бяха изнесени от обкръжението с автобуси от американските военни. След приключване на тази позорна за албанските терористи и за техните поддръжници война Здравески служи в специалните части „тигри” и достига до офицерски чин „капитан”.
Въпреки проявения героизъм по време на бойните действия и предана служба на родината, през 2005 г. той е уволнен и разжалван, заради изявените му български чувства. През 2007 г. е скалъпен съдебен процес с фалшиви свидетелски показания и е хвърлен в затвора, където лежи до 10 септември 2010 г. През двете кошмарни години в Скопския и Прилепския затвор е подложен на зверски мъчения, без да има право на медицинска помощ от затворническия лекар, за да откаже от своето българско самосъзнание. Въпреки критичното му здравословно състояние, на неговата съпруга и на децата му не е разрешено нито едно свиждане. Няма право и на адвокатска закрила, а по време на процеса 5 адвокати са се отказали да го защитават, страхувайки се от репресии.
Докато Здравески е в затвора убиват брат му, а семейството му е постоянно малтретирано и подлагано на психически тормоз. Благодарение на твърдостта на съпругата му Добрила, която е внучка на героя от Крушевската република, войводата Георги Стоянов, членовете на семейството не се разколебават нито за миг в народностните си чувства и заявяват, че са горди българи. Следва и поредното нещастие- убийството на брата на Добрила, което се представя от властите за „битов инцидент”. И този път убийците са оставени на свобода, без да бъдат съдени.
След излизането от затвора Здравко Здравески се прехвърля със семейството си в България, където възнамерява да остане завинаги. Временно пребивава в Благоевград без никакви доходи, без морална и финансова помощ, нито от страна на българската държава, нито от страна на институции и организации. За съжаление, все още не е напълно ясно как ще се решава техния въпрос. На 22 декември 2010 г. Здравески и трите му деца бяха препратени до българското консулство в Одрин, откъдето трябваше да получат удължаване на визата за престой в страната. Въпреки че преди няколко месеца семейството е подало молба за поданство, поради бюрократични неразбории и подценяване на въпроса, не им е било обяснено, какви са законовите възможности за уреждане на престоя им у нас, с оглед екстремното положение, в което се намират тези българи.
Неуреденото положение и страхът да не бъдат експулсирани в Република Македония действат угнетяващо на петчленното семейство на Здравко Здравески, което води живот на ръба на нищетата. Зад техния случай вече се организира сериозна обществена подкрепа в цялата страна и в социалната мрежа Фейсбук в група „Да помогнем на Здравко” с над 1900 члена. В Бургас с тази благородна задача се е заела Комуникационна група “Имидж Едвъртайзинг” на адрес пл. „Баба Ганка” N 4 ет. 4.
Предстои случаят да бъде отнесен до световните и европейски правозащитни институции – ООН, Европейски съд за правата на човека в Страсбург, сезиране на Европейската комисия и Европейския парламент. Подготвят се писма и до дипломатическите мисии в София на страните членки на ЕС, САЩ и на други страни.
До тогава обаче родолюбивото семейство се нуждае от сериозна материална подкрепа, за да преживява до уреждането на поданството им, едва след което може да им се предложи подходяща работа. Семейство Здравески са носители на традиционни български качества- трудолюбие, скромност, честност, почтеност и човечност, и борбата за тяхното бъдеще е борба за проява и на една от ценните добродетели в сърцата на всички ни.
Изразявайки надежда за масова проява на характерната за нашите граждани безрезервна подкрепа на страдащите българи, призоваваме всички жители на общината за финансова помощ според възможностите им за изстрадалото семейство на Здравко Здравески.
Апелираме всички граждани за съпричастност и солидарност към репресираните и изпаднали в нужда заради родолюбието си българи.
IBAN: BG98UBBS80021030302230
СМЕТКА : 1030302230
БАЕ: 20080023
Обединена Българска Банка

Гражданите, които искат да окажат помощ на семейство Здравески, но могат да отделят дребни суми от бюджета си, вместо по банков път имат и друга възможност да бъдат съпричастни - да посетят Македонското културно- благотворително братство „Тодор Александров” на адрес ж.к. „Изгрев”, офис
N 10 (до „Тракийското дружество”). Там всеки ден от 14 до 17 часа ще има представител, който ще записва дарителите и ще им бъде издадено удостоверение.

КМЕТ НА ОБЩИНА НЕСЕБЪР
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ- НЕСЕБЪР
УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА МАКЕДОНСКОТО КУЛТУРНО-БЛАГОТВОРИТЕЛНО БРАТСТВО „ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ”- ГР. НЕСЕБЪР
Публикувано 26 Jan 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017