Архив новини Община Несебър

БАБИН ДЕН В ОБЩИНА НЕСЕБЪР


Още снимки>>

И тази година, жените от Тракийското дружество в гр. Несебър ще посетят общинската администрация на Бабин ден. Всяка година по традиция „бабите” от дружеството, облечени в народни носии, под звуците на гайда, посещават сградата на община Несебър и Здравната къща, където извършват ритуал по израждане на бебе. Според обичая, който подържи в ръцете си новороденото, скоро в неговия дом ще се роди дете.

В село Паницово община Несебър също извършват един от ритуалите на Бабин ден, а именно „изкъпването” на бабата акушерка. Всички жени от селото се събират, а жената, която е родила през изминалата година, полива ръцете на бабата акушерка за благодарност и за здраве на скоро роденото си бебе. През изминалата година в селото няма новоредени деца, но празникът си и празник и ще се проведе. Жените отново ще се съберат облечени в народни носии и с много музика, песни и танци ще посрещнат Бабин ден.

В останалите селища на община Несебър също ще почетат празника.

Бабин ден е края на поредицата празници, свързани с Рождество Христово. Празникът се почита от векове насам. Преди се е оказвало внимание на селската баба, която е помагала при раждането на жените, и от тук идва името на празника Бабин ден. Сега вече има здравни заведения и тази роля на бабата, да помага при раждането на жените, е почти отпаднала. По традиция, за да почетат празника, булките и невестите се събират на обед на празнично угощение в дома на бабата акушерка. След това следва обредното изкъпване на бабата акушерка в реката или на чешмата. Мъжете и жените изнасят бабата навън и я качват в двуколка или на шейна. Понякога слагат бабата в голям плетен кош. Мъжете, преоблечени като "волове", с кожени маски и рога, влачат колата или шейната из селото. Ако по пътя невестите срещнат мъж, свалят калпака му и искат откуп. Шумната дружина отвежда бабата на реката и там мъжете обръщат двуколката или коша, в който носят старицата. Изкъпват я във водата. Този обред е известен по нашите земи като "влечугане" на бабите. Вечерта на селския мегдан всички се залавят на общо хоро. Празникът завършва пред дома на бабата, където хорото я изпраща. Целува й се ръка и се дават дарове. Така се изразява благодарност и обич към тази жена, помагаща на новия живот да се появи.

Този ден се нарича още Ден на родилната помощ и се празнува като такъв от 1951г. По този случай община Несебър поздравява и отправя благодарност към всички гинеколози и акушери.
.
Публикувано 20 Jan 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017