Архив новини Община Несебър

Извънредна среща на общинската епизоотична комисия


Общинската епизоотична комисия проведе заседание вчера в сградата на община Несебър, по време на което бяха обсъдени превантивните мерки и се стигна до важни решения относно създалата се в последните дни извънредна ситуация с инфекциозното заболяване шап в област Бургас. Заседанието премина под председателството на Стойко Стоянов, секретар на община Несебър в присъствието на д-р Николай Владимиров, гл. инспектор РВМС-Бургас. На извънредната среща взеха участие Красимира Тодорова, зам.-кмет по "Здравеопазване и социални дейности", Красимира Мандулева, началник отдел „Екология”, Димитър Пурнарев, ст. специалист „Гражданска защита”, представители на Общински гори, Общинска служба по земеделие,пожарната служба, полицията и др.

По време на заседанието бяха разгледани три основни точки, като първата от тях включваше запознаване с възникналата епизоотична обстановка и конкретно със Заповед ¹ РД – 09-4/ 05.01.2011г. на МЗХ и Заповед ¹ РД – 10-3/ 06.01.2011г. на областния управител във връзка с констатиран положителен случай на шап при диво прасе в землището на с.Кости, община Царево, и обсъждане на незабавните мерки за недопускане разпространение на болестта на територията на община Несебър.
Акцентът по втора точка от дневния ред на комисията падна върху изготвянето на годишния доклад до МХЗ относно овладяването на популацията на бездомните кучета в община Несебър. Обсъждане на отглеждането на свине от източнобалканската порода и нейните кръстоски при пасищни условия на територията на община Несебър бе последна точка в дневния ред.

Шапът е инфекциозно заболяване, причинено от Virus aphthosae, от което боледуват двукопитните животни (говеда, овце, кози, свине). Човек може да се зарази при консумиране на сурово мляко от болни животни или по контактно-битов път (чрез замърсени предмети при грижа за животните). Вирусът прониква в организма на човека през лигавицата на устата или кожата, като причинява местни изменения- афти, язви.
Инкубационният период е около една седмица. Заболяването започва обикновено с повишена температура, главоболие, болки в мускулите, отпадналост. Понякога могат да се наблюдават и кожни прояви – мехурчета и язви по кожата на дланите, стъпалата, пръстите. Продължителността на заболяването е 1-2 седмици. Рядко се получават усложнения – бронхопневмония, гастроентерит, миокардит. Лечението е симптоматично – течна недразнеща храна, плакнене на устата с чай от лайка, намазване на афтите..
Публикувано 12 Jan 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017