Архив новини Община Несебър

Празникът на домашната наденица в Кошарица – крачка към създаване на кулинарна карта на региона


Още снимки от празника >>

Община Несебър има удоволствието да покани своите граждани и гости на поредното празнично събитие от календара за 2011 година – на 14 януари, петък, ще се проведе първото издание на Празника на домашната наденица в с. Кошарица.
Събитието ще започне още в сутрешните часове, като на специални маси в центъра на селото ще бъдат изложени месни специалитети, приготвени по стари балкански рецепти. Водещ на кулинарния празник ще бъде обичаният народен певец Денислав Кехайов, който е и ръководител на Несебърската детска школа по изкуства.
Кошарица не е избрана случайно за домакин на събитието. Освен че се намира на малък хълм, от който се разкрива живописна гледка към най-слънчевия бряг по българското Черноморие, хората тук са известни като големи ценители на месни специалитети и пазят изконни български рецепти.
Празникът на домашната наденица е поредна крачка на Община Несебър в създаването на кулинарна карта на региона. В условията на изключително предлагане на туристически дестинации и услуги, морската община прибавя колорита на местната кухня към познавателния и културен туризъм в региона, за да се пребори с конкуренцията. В рамките на изминалата 2010 година се проведоха
Празникът на хляба в с. Оризаре и Празникът на младото вино в село Гюльовца. Идеята на тези мероприятия е да бъдат последвани успешни световни модели за правене на туризъм, каквито развиват европейски държави като Италия, Испания, Франция и др.
Всеизвестен факт е, че чужденците харесват особено много българската кухня. И това си има своето обяснение – нашата трапеза е отрупана с много зеленчуци, узрели под топли слънчеви лъчи, месни специалитети по стари балкански рецепти и не на последно място конкурентни цени. Кулинарните празници са и интересен и забавен начин, чрез който туристите могат да се докоснат до живота на местните хора и занаятите, които се развиват в региона. Чрез такива събития Община Несебър цели да подпомогне икономиката на съставните й селища. От една страна ще бъдат стимулирани дребните местни производители, а от друга ресторантьорите - те ще имат възможност да се запознаят със стари кулинарни рецепти, които могат да създадат цялостен облик на заведенията им. Община Несебър е готова да помага и с иновативни решения. Така например според зам.- кмета по „Култура, образование и международно сътрудничество” Ели Кирилова би било интересно да бъде създаден ресторант, спазващ християнските пости.
Идеята на Община Несебър е да постави основите на кулинарния туризъм в региона, а с времето организацията на събитията от кулинарната карта да премине в ръцете на граждански организации. Така постепенно празниците да се превърнат в традиция за местните хора.
След Празника на домашната наденица в село Кошарица ще последва и Празник на самардалата в Обзор, а специален гост ще бъде известният от телевизионния екран готвач Иван Звездев.

Уважаеми хотелиери, ресторантьори и туроператори,
Имаме удоволствието да Ви поканим на поредното празнично събитие от календара на община Несебър за 2011 г. – на 14 януари, петък, ще се проведе първото издание на Празника на домашната наденица в с. Кошарица. Събитието ще започне още в сутрешните часове, като на специални маси в центъра на селото ще бъдат изложени месни специалитети, приготвени по стари балкански рецепти.
Празникът е поредна крачка на Община Несебър в създаването на кулинарна карта на региона. Идеята е да бъдат инициирани опознавателни срещи между дребните производители и ресторантьорите от региона. Това е начин да бъдат стимулирани да работят заедно и в крайна сметка да се подпомогне местната икономика.
Всеизвестен факт е, че чужденците харесват особено много българската кухня. И това си има своето обяснение – нашата трапеза е отрупана с много зеленчуци, узрели под топли слънчеви лъчи, месни специалитети по стари балкански рецепти и не на последно място конкурентни цени. На 14 януари в Кошарица местните майстори ще представят по забавен начин изконни български рецепти, които могат да създадат цялостен облик на едно заведение. Община Несебър е готова да помага и с иновативни решения.
Местната управа цели да постави основите на кулинарния туризъм в региона, а с времето организацията на събитията от кулинарната карта да премине в ръцете на граждански организации. Така постепенно празниците да се превърнат в хубава и полезна традиция за хората от региона.
Николай Димитров, кмет на община Несебър
Павел Павлов, кмет на с. Кошарица
Публикувано 12 Jan 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017