Архив новини Община Несебър

36 куражлии скочиха да спасят кръста в Несебър


По традиция и тази година на Богоявление, Йордановден, след тържествена литургия и литийно шествие от църквата „Св. Успение Богородично” до Морска гара, в Несебър бе извършено ритуално хвърляне на кръста. Пръв до заветната цел стигна Павел Ангелов на 18 години. За разлика от миналата година, когато в студените води скочиха 23 смелчаги, днес в ритуала се включиха 36 участника. Сред рекордния брой куражлии тази година бе и мъж от Русия –Валерий Герасимов.

За победителя имаше подарък от община Несебър и парична награда в размер на 150 лв. Всички останали участници, включили се в тържествения ритуал, също получиха подаръци и парични поощрения, поднесени им лично от кмета на Несебър Николай Димитров.

Малко преди награждаването, за насъбралите се жители и гости на Несебър, които час преди ритуала вече бяха препълнили пространството около Морска гара и античния театър, общината подари празнична фолклорна програма, в която участие взеха деца от Обединена общинска школа по изкуствата.

Традицията на Йордановден почетоха в Свети Влас, Равда и Обзор. В първото населено място скочиха 6 смелчаги за кръста, като първи до заветната цел стигна Ценко Цаков. В Равда от 5 участника, за кръста се пребори Георги Цанков на 25 години, а в Обзор кръста хвана Емил Томов на 33 години.

.
Публикувано 06 Jan 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017