Архив новини Община Несебър

Йордановден: обичаи и вярвания
Богоявление в Несебър- програма

Утре отбелязваме един от най-тържествените църковни празници – Богоявление. Според християнската религия този ден е посветен на кръщението на Исус Христос в река Йордан. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

И тази година община Несебър ще почете утрешния голям християнски празник. „Богоявление” /Йордановден/ ще се чества както следва:

09.00ч. – Храм „Св. Успение Богородично” – Тържествена Света
Литургия

11.30ч. – Литийно шествие от храм „Св. Успение Богородично”
до Морска гара

12.00ч. – Ритуал по хвърляне на кръста в Несебър – Морска
гара

10.00ч. – Ритуал по хвърляне на кръста в Обзор

13.00ч. – Ритуал по хвърляне на кръста в Свети Влас

13.00ч. – Ритуал по хвърляне на кръста в Равда.

Община Несебър отправя покана към всички, които искат да се включат в ритуала за изваждане на Светия кръст от морето на 6 януари /четвъртък/.


Всеки желаещ има право да участва в надпреварата, като за целта е необходимо да представи медицинско заключение от общопрактикуващ лекар. От 10.30 ч. на паркинга пред Стария фар ще има специализирана медицинска кола за извършване на прегледи на участниците. След направен преглед и представяне на медицинско на дежурния лекар, всеки желаещ ще има възможност да се включи в ритуала. За лица под 18 годишна възраст, освен медицинско и преглед, се изисква и писмено разрешение от родител.

Според прогнозата за времето от сайта http://sinoptik.bg/ температурите в Несебър утре ще бъдат между 2 и 6 о С, а времето ще бъде облачно.
Според обичая в навечерието на Йордановден се приготвя третата, последна, Коледна вечеря. На трапезата се слагат само постни ястия: боб, варено зеле или сарми, орехи, хляб, но не от чисто пшенично брашно, а смесено с просено, в чест на просото. На трапезата се запалва и недогорялата от втората коледна вечер свещ.

С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни. Според народните вярвания през този ден се извършват още много обреди с кръстената вода, с вяра за здраве и плодородие. С вода се поливат всички именици; недъгави и болни се топят с дрехите, за да се излекуват, а девойките си мият лицата, за да са хубави. С този празник завършват т. нар. Мръсни дни. От Богоявление започва и изпращането на сгледници и периодът на сватбите до Великденските заговезни.

На този ден празнуват – Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана..
Публикувано 05 Jan 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017