Архив новини Община Несебър

Йордановден в община Несебър


Богоявление, познат още и като Йордановден, е третият по значимост християнски празник през годината. Според евангелския разказ на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника – Богоявление. На този ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а ергени го изваждат. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста населеното място, а всички го даряват.

И тази година община Несебър ще почете големия християнски празник. „Богоявление” /Йордановден/ ще се чества както следва:


09.00ч. – Храм „Св. Успение Богородично” – Тържествена Света
Литургия

11.30ч. – Литийно шествие от храм „Св. Успение Богородично”
до Морска гара

12.00ч. – Ритуал по хвърляне на кръста в Несебър – Морска
гара

10.00ч. – Ритуал по хвърляне на кръста в Обзор

13.00ч. – Ритуал по хвърляне на кръста в Свети Влас

13.00ч. – Ритуал по хвърляне на кръста в Равда.


Община Несебър отправя покана към всички, които искат да се включат в ритуала за изваждане на Светия кръст от морето на 6 януари /четвъртък/.


Всеки желаещ има право да участва в надпреварата, като за целта е необходимо да представи медицинско заключение от общопрактикуващ лекар. От 10.30 ч. на паркинга пред Стария фар ще има специализирана медицинска кола за извършване на прегледи на участниците. След направен преглед и представяне на медицинско на дежурния лекар, всеки желаещ ще има възможност да се включи в ритуала. За лица под 18 годишна възраст, освен медицинско и преглед, се изисква и писмено разрешение от родител.


.
Публикувано 04 Jan 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017