Архив новини Община Несебър

Стефановден е


На 27 декември, третия ден на Коледа, почитаме паметта на Свети Стефан - един от седемте ученици на Исус Христос, пръв архидякон и първият мъченик за християнската вяра. Счита се, че с този празник се "затваря кръга" на старата година. Семейството се събира на трапеза с месни ястия. По традиция обредната трапеза трябва да включва свинско с кисело зеле и баница с месо. Днес празнуват всички, носещи имената Стефан, Стефана, Стефка, Стоян, Стоянка, Станка, Стойчо, Стоимен, Стоичко, Цоньо, Запрян, Цонка.

Статистиката сочи, че Стефан е сред най-разпространените имена в България. В превод то означава "венец", затова и на този ден празнуват Венцислав и Венцислава.

Има множество храмове по света и у нас, които носят името първия християнски мъченик Свети Стефан. Ще посочим някои от тях. За Несебър това е емблематичната църква „Свети Стефан” в стария град. Храмът датира от началото на 11-ти век и благодарение на съхранения си архитектурен облик, иконостаса и преди всичко на високохудожествените си стенописи, се явява един от най-значителните паметници на българското културно наследство. Миналата година туристическият сезон в Несебър започна с уникална „инагурация” / цялостно реставриране и повторно освещаване/ на църквата „Св. Стефан” или Новата Митрополия, в която са запазени цялостно редки стенописи. Единствената в света желязна църква, българската църква в Истанбул, носи името на първия християнски мъченик Свети Стефан. Една от най-внушителните катедрали в Европа – тази във Виена – също е кръстена на светеца. На Черногорското Адриатическо крайбрежие – в Будва има остров наречен Свети Стефан.


.
Публикувана на 27 Dec 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017