Архив новини Община Несебър

НАД 300 УЧЕНИЦИ ПОСЕТИХА ТРАДИЦИОННАТА КОЛЕДНА РАБОТИЛНИЦА В НЕСЕБЪР


Приказна украса и приятно ухание на пукана царевица са първите неща , които завладяват децата, влизайки в сградата на Общински детски комплекс – Несебър.

Работилницата е разположена в две зали. В първата зала е подредена трапеза за Бъдни вечер. Увлекателно домакините разказват за коледните празници, за традициите на нашия народ и символното значение на трапезата на Бъдни вечер, на коледарските наричания, коледарския гердан от пукана царевица, кравая и за вълшебството на празника.

Разказът продължава с раждане на Исус Христос, Синът Божи, ярката Витлеемска звезда и завършва с легендата за дядо Коледа, за първия подарък, който е поднесъл на малкия Исус.

В работилницата момчетата и момичетата се разделят и всяка група готви изненада за другата. Момчета са бъдещи коледари. Те подготвят своята коледарска програма – учат коледарски песни и нижат коледарски гердани .

В другата зала момичетата изработват украса за елхите в домовете си.
Накрая групите се събират и показват своята изненада. Идва ред за разчупване на питата от най-възрастния присъстващ . Той пожелава живот, здраве и берекет на всеки, като му подава парче пита, всеки отговаря „Амин”.

ГРЕЙ, КОЛЕДНА ЗВЕЗДА!
Добре дошли, скъпи гости,
скъпи гости – коледари;
цяла къща от година
вази чака, за да чуе:
благослов и вити песни,
напявани от години,
род да крепят, дом да славят....

.
Публикувана на 17 Dec 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017