Архив новини Община Несебър

Фолклорни групи от Оризаре гостуваха в тв предаване


Детска група за автентичен фолклор „Оризарчета” и Женска група за обработен фолклор с ръководители Пепа Запрянова и Стойко Георгиев при Народно читалище „Зора-1928” с. Оризаре гостуваха в предаването „От българско, по – българско”, чиято цел е да възражда народните песни, музика и танци от различните краища на страната.

В телевизионния ефир групите от Оризаре разказаха историята на своето село и на Народно читалище ”Зора-1928”. Освен това децата от „Оризарчета” зарадваха аудиторията с песните „Провикна се здравец от градина”, „ Сноща ходих покрай харманята”, „Тръгнала е малка мома”, „Диму седи на дюгеня” и „Чуряшко ле”. Сред песните, с които женската група се представи, бяха „ Овчар през гора вървеше”, „Еркешка китка”, „Либе ле ми са лъгали” и др.

Всъщност началото и на двете формации е поставено през февруари на 2007 г. от Пепа Запрянова – изтъкнат диригент и музикален педагог. Макар и да съществуват от няколко години групите успешно представят читалището на фолклорните празници „Славееви нощи” в Айтос, на ²²-я и ²²²-я общински преглед на любителското творчество в Несебър, на Международния фестивал на изкуствата „Радост на брега” - Бургас – ² награда, както и на всички местни празници и мероприятия организирани от читалището и община Несебър. Женската група има за задача да запази и развие народното песенно изкуство от различни фолклорни области, да повиши родолюбието и българщината у подрастващите, да съхрани фолклорното богатство, бит, култура и самочувствие на своите съграждани.
.
Публикувана на 10 Dec 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017