Архив новини Община Несебър

В отговор на мнения на граждани „Защо „Черно море” не е добро място за живеене?”, публикувани в регионалното издание „Твоят ден” на в. „Труд” и в. „24 часа” на 3.12.2010 г. в рубриката „В пряка реч”, община Несебър предоставя на заинтересованите лица своята позиция.

В едно от отпечатаните изказвания, касаещо процедурата за избор на изпълнител за изграждане на улиците в най-новия квартал на града, се казва следното: ”Резултатите от конкурса бяха обжалвани по една единствена причина – спечели фирма, която предложи 1 млн. повече и с 5 г. гаранция. Друга фирма предложи оферта с 1 млн. лв. по-малко и 15 г. гаранция, но не бе класирана на първо място. Естествено, че ще обжалва. Не е вярно, че 15 г. е нереалистична гаранция, има асфалт, за който дават 30 години.”

Община Несебър уведомява своите граждани, че фирмата, за която се посочва в цитирания материал, че е обжалвала, не е допусната до отваряне на ценовото предложение. Ето защо общинска администрация не би могла да знае каква стойност за изпълнение на поръчката е предложила тази фирма и каква е разликата между стойността на офертите между класирания на първо място и обжалващата страна. Що се касае за гаранционния срок, комисията, която е разглеждала офертите, впоследствие и възложителят, са приели, че предложеният гаранционен срок е нереален, тъй като при оразмерителен период 15 години се предвижда на 7-ата или 8-ата година поне едно преасфалтиране.Установено е от приложените рецепти, че няма да бъде използвана нова технология за производство на асфалтови смеси с повишена износоустойчивост, което означава, че при гаранционен срок повече от 8 години, трябва да бъде предвидено поне едно преасфалтиране или среден ремонт.

Ще отделим внимание и на следното изказване: „В две поредни години се отделят средства за инфраструктурата в „Черно море”…Те не са усвоени, тъй като общинската администрация така подготвя и провежда процедурите, че те падат в съда”. В отговор на това мнение ще припомним, че забавянето на асфалтирането на улиците бе поради прекратена предходна процедура по причини независещи от местната администрация. Отговорът на този въпрос до голяма степен се съдържа в изразената по-горе позиция на община Несебър, свързана с фирмата, която е обжалвала в съда. Общинска администрация прецени, че съдебната процедура, която засягаше именно гаранционния срок (за който ние по-горе сме дали обширно разяснение) щеше да отнеме твърде дълго време и счете, че разумният изход от положението е да се анулира процедурата и да се стартира нова, т.е. процедурите не са „паднали в съда”, както се казва в материала. В тази връзка община Несебър уведомява всички заинтересувани лица, че е предприела всички необходими действия, съобразно Закона за обществените поръчки, за избор на изпълнител за изграждане на улиците в ж.к. „Черно море”.

Не на последно място община Несебър е институция, в която процедурите се изготвят прецизно от експертите и съобразно всички законови разпоредби. И все пак общинска администрация изразява пълна готовност да приеме помощ, препоръки и ценни експертни съвети от външни лица, компетентни по правните въпроси, които смятат, че биха били полезни за общата кауза.


.
Публикувана на 08 Dec 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017