Архив новини Община Несебър

Булчинска рокля на 62 години реставрира несебърска дизайнерка
Община Несебър стартира инициатива по съхраняването на нематериалното си наследство
Реставрирана сватбена рокля от 1948 г. представи дизайнерката Нурдживан Димитрова в несебърския етнографски музей и доказа, че в динамичния свят на модата има място и за ретроспекция. Така по различен, интересен и нетрадицонен начин в Несебър не само стартира най-големият зимен празник – Никулден, а беше поставено началото и на нова инициатива – да се съхранят реликвите от бита на хората , за да не напуснат те града.

Стар албум със снимки вдъхновил Нури Димитрова, собственичка на Модна къща „Никол Фешън” да „рециклира” булчинска рокля от миналото и това накарало много от съгражданките й да поразровят бабините ракли. Роклята от кремава тафта намерила на тавана баба Стефана. В бедната следвоенна 1948 г. да имаш сватбена рокля е било лукс. „Нямахме голям избор в платовете, раздаваха ни ги с купони”, спомня си Стефана Байчева. На нея й се паднал актуалният и днес плат в кремав цвят. С тази рокля тя дори се е венчала в църква, нещо също така необичайно, дори забранено в онези години.

„62 години тази рокля е била в раклата, затова и реставрирането й отне един месец”, разказва Нури Димитрова. Много повече време обаче е отнела идеята за обновяване. Месеци наред дизайнерката наблюдавала баба Стефана, за да разбера какъв човек е, какво мисли за днешните хора. И забелязала, че тя посреща туристите гордо, като „царица на Несебър”. Така се родила идеята старта булчинска рокля да бъде възродена в „царствен облик”.В уникалната рокля тя е вложила вкус и естетика като съвокупност от традициите на миналото и претенциозността на настоящето. Както и някога, когато е била изработена от „софийска модистка”, булчинската одежда е възстановена изцяло ръчно, с вложени в нея ръчно изплетени дантели. А живата легенда създаде внучката на Стефана Байчева, Стефка Буюклиева – тя облече и представи пред публиката роклята, оживяла след 62 години по нов начин от ръцете на талантливата несебърска дизайнерка.

Роклята ще остане в етнографския музей и ще постави началото на нова сбирка – предмети от бита, чието място не е по ракли и тавани. Община Несебър иска да съхрани завещаното от предците и отваря вратите на етнографския музей за всякакви старини. Защото те, заедно с уникалните къщи и църкви на Несебър, закриляни от ЮНЕСКО, са илюстрация за културата и нравите в древния град. Етнографският музей ще приема не само дарения от жителите на Несебър, готов е да организира и експозиции с лични вещи, които после да връща на собствениците им. Общината предприема и инициатива за съхраняване на нематериалното наследство . На 23 декември тук ще се проведе първата коледна кулинарна изложба, на която несебърлии ще си разменят забравените рецепти на своите баби.


.
Публикувана на 07 Dec 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017