Архив новини Община Несебър

НЕСЕБЪР ОТПРАЗНУВА НИКУЛДЕН


Както всяка година, така и тази, началото на Никулден беше дадено с празнична литургия в храма “Св. Успение Богородично” в Несебър. В днешния ден църквата беше препълнена с християни дошли да почетат празника, сред които и кметът на община Несебър Николай Димитров, неговата съпруга, заместник кметове и служители на общинска Администрация. Всички те, след службата в храма, се включиха в литийното шествие, което завърши на Морска гара и беше посрещнато от изпълненията на духов оркестър от гр. Хасково. Веднага след като шествието приключи, по обичай беше извършен празничен водосвет.

Кметът Николай Димитров поздрави всички жители и гости на Несебър, като не пропусна и именниците. Той подчерта, че с морето са свързани двата основни поминъка на града – туризма и риболова. За това е важно морето и неговите брегове да останат чисти. В тази връзка градоначалникът каза, че през 2010г. година, приоритетен отрасъл за общинското ръководство е Екологията и допълни, че общите усилия са насочени към това, честотата на морете да се превърне не в задължение, а в начин на мислене на местното население. Кметът пожела на рибарите Свети Николай винаги да ги закриля, да укротява бурите пред лодките им и те да се завръщат на несебърския бряг живи и здрави и винаги с пълни мрежи.

И докато миналата година на Никулден, всеки рибарски кораб и неговият екипаж получиха икона на Светеца, тази година дойде ред и на по-малките. 120 деца, взели участие в конкурса “Аз обичам Черно море”, получиха своите награди днес, лично от кмета Николай Димитров. Конкурса е за фотографии на морето, на деца от цялата страна и не е със състезателен характер. Той се провежда за първи път в Несебър и е поредната инициатива на града сред останалите – “Аз живея в Несебър” и “Аз обичам зелен Несебър”.

Тържествата по случай Никулден продължават. По-късно от 17.30ч. на площада по пощата в Новия град, ще се проведе празничен концерт на вокална група “Морски звездички” при ОДК Несебър, с който ще бъде сложено началото на коледните и новогодишни празници в община Несебър..
Публикувана на 06 Dec 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017