Архив новини Община Несебър

ДЕН ПРЕДИ НИКУЛДУН, ПРАЗНИЦИТЕ В НЕСЕБЪР ЗАПОЧНАХА


В деня преди празникът на всички морски хора Никулден, Несебър започна да празнува. Начало на вчерашните събития даде гостуването на децата, участници в конкурса “Ден на черно море” на богословската конференция, която се провежда в града на ЮНЕСКО за трета поредна година. Вчера бе вторият ден от форумът и тъй като тазгодишната му тема “Водата – дар божи” е свързана с Черно море, децата от конкурса, посетиха богословите, за да им разкажат своите виждания за водата и морето. По време на форума две ученички направиха своите презентации. Камелия Тодорова от СОУ “Любен Каравелов” гр. Несебър , говори по темата “Градовете на Черно море”, а Магдалена Илиева, от същото училище, показа своята презентация “Черноморски легенди”. Останалите ученици бяха изработили хартиени постери по различни теми за Черно море и всички деца получиха подаръци за добре свършената работа.

Те получиха своите награди лично от кметът на Несебър Николай Димитров, малко по-късно, при откриването на Никулденската изложба на дружеството на Несебърските художници, която градоначалникът и съпругата му, посетиха и разгледаха с интерес. Икони, маслена живопис, бронзова пластика и акварели бяха сред акцентите в изложбата. Сред картините имаше и ученически рисунки отново от конкурса за деня на Черно море, като част от тези рисунки бяха специално подбрани от художниците и заеха подобаващо място в тяхната изложба. Николай Димитров, поздрави творците за тяхната работа и им пожела здраве и вдъхновение, като допълни че за него е чест да присъства на поредното откриване на тяхна изложба. Той не пропусна да им благодари, че са част от културната визия на града и винаги помагат на общинска Администрация при различни чествания, туристически борси, изложения и други.

Веднага след изложбата, всички се отправиха към Етнографския музея, където имаха невероятната възможност да се докоснат до старинното, да се върнат назад във времето и да надникнат как е изглеждала булчинската рокля на една възрастна дама от Несебър – баба Стефана. Роклята е реставрирана, като в същото време й е даден един съвсем нов облик, а за всичко това се е погрижила Нури Димитрова. Тя разказа, че идеята да направи това се е зародила отдавна, докато е разглеждала един стар сватбен албум. Тогава тя решава да реставрира една такава сватбена рокля и да създаде жива легенда. След дълго време открива баба Стефана, която все още пази роклята си от 62 години и на драго сърце я предоставя за реставрация. Днес роклята е напълно възобновена и дори нещо повече, предаден й е царствен вид, защото “баба Стефана седеше и гордо посрещаше туристите, като царица на Несебър”, сподели талантливата дизайнерка. И за да бъде ефекта от роклята още по-голям, тя беше представено не от кой да е, а от внучката на възрастната дама, която носи нейното име – Стефана. Това събитие е една от инициативите на община Несебър, което идва да покаже, че сред нас има много стари предмети от бита, които трябва да се съхраняват от хората и да се превърнат в още една ценност за града на ЮНЕСКО, освен неговите уникални църкви и къщи. Тези предмети ни трябва да бъдат забравяни в къщите, а да запълнят Етнографския музей, за да може, който го посети, да се докосне до бита, нрава и културата на древните жители на Несебър.

Изпълненият с много емоции и приятни изживявания 5 декември, завърши с празничен концерт в читалище “Яна Лъскова”, където всички гости имаха възможност да се докоснат до творчеството и хубавите гръцки песни на хор “Месамбрия”.
Публикувана на 06 Dec 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017