Архив новини Община Несебър

Турнир по авиомоделизъм и авиошоу през уикенда в община Несебър


Този уикенд – 4 и 5 септември, община Несебър ще бъде докамин на четвъртия поред Национален открит турнир по авиомоделизъм и Авиошоу- „Хидрокупа „Несебър” 2010. Това е уникално спортно състезание, първото и единствено у нас от подобен вид, за радиоуправляеми самолетни моторни модели-хидроплани и хидрохеликоптери, които излитат и кацат на водна повърхност.

Проявата се провежда за четвърти път в цялата 60-годишна история на авиомоделния спорт в България. Първият турнир - Хидрокупа 2007 г., беше организиран и проведен също в Община Несебър. Инициативата за създаването в България на официални състезания за модели на хидросамолети и хидрохеликоптери, бе подета няколко години по-рано от Спортен моделклуб-Несебър с председателя на УС на Клуба д-р Стойчо Шишков. Понастоящем Националния турнир Хидрокупа „Несебър” е включен в Държавния спортен календар на Българската федерация по авиомоделизъм и МС със статут на държавно първенство. Съорганизатор на турнира е Община Несебър, която вече четвърта година участва дейно в подготовката и провеждането на уникалното и атрактивно състезание.

Авиомоделизмът е млад спорт. За малко повече от 60-годишната си история, той е един от най-стремително развиващите се технически спортове. Авиомоделите в никакъв случай не са играчки, а спортистите- пилоти и авиомоделисти, не са просто пораснали деца. Радиоуправляемите модели на самолети са сложни технологични машини, съчетание от различни компоненти на механиката, ДВГ и радиоелектрониката. Авиомоделизмът и моделите на самолети и хеликоптери изискват сериозни инвестиции от страна на техните притежатели. Комплектоването на обикновен средно голям авиомодел с всичко необходимо за полет и поддръжка, често струва повече от 1000 лв. Стойността на по-добрите модели, с качествени двигатели и радиоапаратури, често надхвърля неколкократно цитираната сума. Всъщност авиомоделизмът е сложно съчетание между спорт и изкуство, защото не само самостоятелната изработка на летящ модел, но и самото му управление, изискват тънкото им владеене.

Специално за участие в Хидрокупа „Несебър” за пореден път пристига представителен отбор с 3 пилоти от Клуб „Фаворит-Авиа” от руската „столица” на хидропланните състезания - гр. Выборг, разположен в околностите на Санкт Петербург. Руските състезатели вече за четвърти път участват в несебърския турнир и го издигат до статута на международно състезание. Всяка пролет през юни в гр.Выборг, 14-та година подред, се провежда единственият в Руската Федерация турнир за самолети-хидроплани „Белые ночи”. http://fas-vyborg.ucoz.ru/photo/2009_god/19

Организаторите на Хидрокупа „Несебър” 2010 канят всички граждани, моделисти и фенове на авиацията и на техническите спортове от Община Несебър, региона и страната на откриването на състезанието на 4 септември, събота, от 9.00 ч. , на Хидрополигона
на южния бряг на язовир „Порой” /Оризарски/.


Посоките ще бъдат обозначени с табели "АВИОШОУ”.

За допълнителна информация- Портал за авиомоделизъм:
http://rc-bulgaria.com/
http://rc-bulgaria.com/index.php?topic=763.0
.
Публикувана на 01 Sep 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017