Архив новини Община Несебър

Кметът на 18-и район на Будапеща остана възхитен от детска градина в Несебър


С добрата социална политика, водена от община Несебър през последните години, се запозна кметът на 18-и район на Будапеща д-р Ласло Мещер по време на среща с градоначалника Николай Димитров. Акцентът в разговора бе поставен върху грижата за децата и подрастващото поколение. Домакинът разказа на своя унгарски колега, че един от приоритетите в работата на община Несебър е грижата за младите хора. Затова и общинска администрация се стреми да стимулира раждаемостта като отпуска еднократна финансова помощ за новородено бебе в размер на 2000 лв. Гостът, който е на неколкодневна визита в града на ЮНЕСКО по покана на кмета Николай Димитров, бе видимо впечатлен, че с решение на Общински съвет - Несебър от тази година се отпускат по 2000 лева еднократна финансова помощ на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми за ин витро процедура. Д-р Мещер подробно се запозна с условията и изискванията за получаване на отпусканите пари и научи, че през изминалата година в общината са обновени и разширени 4 детски градини, а основни са ремонтирани още 3. По този начин броят на местата в детските заведения значително се е увеличил, условията са съвременни, модерни и комфортни, а проблем с настаняването на деца в градините в близките 10-15 години в община Несебър няма да има.

Всъщност д-р Мещер се убеди лично в добрите и комфортни условия, които са създадени за най-малките жители на общината, посещавайки ОДЗ „Яна Лъскова”. Той, заедно с делегация от неговия унгарски екип и представители на общината, разгледа подробно и много внимателно изцяло обновената и разширена, след тотална и сложна реконструкция, детска градина. В ролята на гид бе директорката Мариана Минчева, която показа на гостите красивия двор с игрови съоръжения и катерушки, като преди това всички се спряха пред най-голямата атракция за малчуганите - двата прекрасни открити детски плувни басейна. Там поздрав към гостите бяха песничките и стихчетата, изпълнени от възпитаници на ОДЗ „Яна Лъскова”. Директорката подробно разясни, че изграждането на новата пристройка на градината и цялостният ремонт на старата част са направени миналата година благодарение на община Несебър и то за 100 дни. След обновлението вече общата площ на детската градина е над 3 200 кв. метра и капацитетът й е около 250 деца.

Д-р Мещер посети групата на най-малките деца, разгледа музикалния салон, пералното помещение и кухненската част, където се запозна и с обедното меню на малчуганите. На изхода на детската градина гостът бе информиран, че паркингът, който е до ОДЗ „Яна Лъскова”, е специално изграден за удобство на родителите и е към самата сграда. Възхитен и впечатлен от всичко видяно, на финала д-р Мещер сподели, че такава модерна детска градина няма в района, който управлява. Малко по-рано на среща с кмета Николай Димитров, той разказа, че в Будапеща има 2 детски ясли, построени с пари по проекти на ЕС, и че в момента се строят нови детски градини за нуждите на унгарската столица. По време на визитата при градоначалника, д-р Мещер научи и за инициативата „Аз живея в Несебър”, с която се цели да се възпита младото поколение да обича и уважава родния си град, да се гордее и да пази световното културно наследство, което той притежава. Гостът се запозна и с приоритетите в работата на общинска администрация, сред които са не само развитието на традиционния летен туризъм, а и на културен, религиозен, конгресен и спортен туризъм. Целта и концепцията за новата визия на общината е чрез тях да се увеличи туристическият сезон и Несебър да стане притегателен център за туристите през цялата година. Ето защо се инвестира в опазването историята на града, а общината работи и по много инициативи и проекти в културно отношение.

Делегацията предвождана от д-р Мещер, кмет на 18-и район на Будапеща, присъства и на много от събитията от културната програма за празника на Несебър. Сред проявите, които уважиха гостите бяха конкурсът „Кралица Несебър 2010”, ритуалът по вдигане на националния флаг и знамето на инициативата „Аз обичам Зелен Несебър”, както и вечерните тържества на 15 август. Несебър е побратимен град с Будапеща, район 18-и, и поддържа добри отношение с унгарската столица.

.
Публикувана на 18 Aug 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017