Архив новини Община Несебър

Несебър посрещна 15 август с уникална спортна площадка и нови тренировъчни игрища

По традиция с тържествена света литургия в храма „Св.Успение Богородично” започна празничният ден в Несебър. В църквата множеството миряни бяха дошли да се помолят за здраве, късмет и благополучие. Градоначалникът Николай Димитров, д-р Тодор Чобанов, зам.-министър на културата, Константин Гребенаров, областен управител на Бургас, Златко Димитров, заместник-областен управител на Бургас, Димитър Бойчев, областен ръководител ПП ГЕРБ Бургас, и заместник-кметове от Несебър също бяха сред присъстващите на празничната литургия. Половин час по-късно, пред крепостните стени на стария град, се състоя ритуал по тържественото издигане на националния флаг, а минути след това бе издигнат и флага на „Зелен Несебър”. В приветственото си слово, кметът на Несебър Николай Димитров подчерта, че този празник е по-специален, защото всички прояви преминават под мотото „Аз обичам зелен Несебър”- една инициатива на общината, която стартира днес, на 15 август. Идеята е да се акцентира върху екологията, която е приоритетна политика за 2010 за всички общински структури. Кметът посочи, че в празничната програма са заложени такива събития, чието послание е да опазваме природата чиста. Благой Филипов, председател на ОбС –Несебър и Константин Гребенаров също отправиха своите приветствия по случай големия християнски празник и ден на града.
С откриване на нови тренировъчни игрища на стадиона в Несебър и на спортна площадка в Южния парк продължиха празничните прояви. Интересното при площадката е, че тя е единствена по рода си в Несебър, като най-впечатляващите елементи на уредите са ергономичните седалки, овалните тръбни извивки, дръжките и местата за стъпване. На площадката има уред за стягане на ханша, велоергометър и степер, уред за набирания и развитие на тялото, уред за разтягане на бедрата, уред за разтягане на ръцете, уред за изтласкване, уред за трениране на бедрените мускули, уред за стягане на коремните мускули и мускулите на гърба и т.н. Официалното откриване на входа към Южният плаж на Несебър бе последното от събитията, свързани с новите градски придобивки.


Сред акцентите в празничната програма бе плувният маратон, който за втора поредна година се организира от община Несебър и Спортен клуб по водни спортове – „МЕСЕМБРИЯ”. Общо 34 души се включиха в морското събитие. Сигнал за началото на маратона даде кметът на Несебър Николай Димитров, който заедно със зам. -кметове и представители на общинска администрация проследи цялата морска надпревара на корабче в морето. Маратонът бе спечелен от Георги Палазов на 30 години, който преплува разстоянието от Южния плаж ( х-л „Мираж”) до Морска гара (стария град) за 13 минути и 45 секунди. Най-възрастният участник в състезанието бе Николай Ханджиев на 59 години, а най-малкият – Валентина Ангелкова на 10 г. И двамата получиха поощрителни награди. Участие в маратона, взе, както бе и миналата година, кметът на Равда Андон Бакалов.


На празничните събития присъстваха представители на община Несебър в лицето на: секретаря Стойко Стоянов, Ели Кирилова - зам.-кмет по „Култура, образование и международно сътрудничество”, Виктор Борисов - зам.кмет "Правно обслужване и общинска собственост", Иван Гургов- зам.кмет "Бюджет и финанси", Георги Манолов- зам.кмет "Управление и проекти по еврофондове", Лазар Япаджиев зам.кмет "Туризъм", Красимира Тодорова - зам.кмет "Здравеопазване и социални дейности".
Днес по-късно празничната програма продължава с парад на ветрилата, спектакъл на мажоретни състави, две тематични партита- на професионалистите от БГ радио и на перфекционистите от хип-хоп формацията The Center, участие на група „Сигнал” и т.н. Акцент в деня на Несебър ще бъде най-новият собствен културен продукт на общината - музикално-сценичен спектакъл, чиято премиера ще е днес на сцената на амфитеатъра.
Очаква се около 20000 души да посетят града на ЮНЕСКО на 15 август, за да бъдат част от неповторимата атмосфера на празнуващия Несебър.
Публикувана на 15 Aug 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017