Архив новини Община Несебър

Празникът на Несебър със световно признат еко сертификат20 000 души пристигат в града на ЮНЕСКО специално за 15 август

Вечерта преди 15 август, Несебър избира своята кралица. Събитието ще събере днес на сцената на амфитеатъра от 21 часа всички кандидатки за титлата, които ще имат възможността да изявят своя талант и потенциал. В конкурса ще вземат участие момичета между 14 и 25 години, родените и свързани с Несебър.

Избраната за „Кралица Несебър 2010” ще участва активно в проявите, включени в програмата на общината за популяризиране на дейностите за устойчиво развитие в контекста на проекта „Зелен Несебър” – популяризиране на зелени политики, приложими на местно равнище от гражданите и гостите на града, запознаване с добри практики за управление на отпадъците и тяхното регенериране, участие в кампании, свързани с глобални инициативи за устойчиво развитие. Тези подробности около конкурса „Кралица Несебър 2010” станаха ясни на вчерашната пресконференция, посветена на празничните прояви в града на ЮНЕСКО.

На събитието, състояло се на амфитеатъра, кметът на Несебър Николай Димитров сподели, че празникът на града е сертифициран по международния стандарт за екология и управление на околната среда ISO 14001:2004. ISO 14001 е единственият международен стандарт за управление на околната среда, приложим за организациите от всички сектори. Стандартът е признат в целия свят и поставя изисквания към организациите при идентифицирането, управлението и контрола на дейностите, имащи влияние върху околната среда. Сертификацията по международния стандарт за управление на околната среда ISO 14001 дава възможност да се подобри имиджа на една община и да се спечели общественото мнение. И тъй като празникът тази година е под мотото "Аз обичам Зелен Несебър" и е посветен на опазването на околната среда, всички книжни материали са отпечатани върху рециклирана хартия, чашките, които общината ще използва, за да почерпи гостите и жителите на Несебър, ще бъдат направени от органично разлагаща се хартия. Дори и фойерверките за празника ще са с ниска въглеродна емисия.
По време на пресконференцията кметът на Несебър Николай Димитров припомни, че приоритет за общината тази година е именно опазването на околната среда и екологията, запазване на морето и бреговете чисти. В тази връзка той разказа, че е готов идейният проект за изграждането на пречиствателна станция Слънчев бряг - Несебър, както и отделен такъв за реконструкция и модернизация на съществуващата пречиствателна станция край Равда. Община Несебър участва и в споразумение за партньорство с още осем общини за изграждането на Регионалното депо за отпадъци. "Ангажиментите, които имаме при посрещането на туристите в нашия град, а и към нашите жители, е да бъдат опазени нашите брегове, да бъдат опазени морските плажове. Опазването на околната среда е приоритет на целия Европейски съюз. Това е една от основните директиви, по които работи нашето правителство и всички общини, включително и нашата", сподели още кметът и посочи, че след приоритети в работата на общината е екологизацията на туризма.

Ели Кирилова, зам.-кмет по „Култура, образование и международно сътрудничество” разкри, че на този празник община Несебър ще представи най-новия си собствен културен продукт - музикално-сценичен спектакъл, чиято премиера ще е утре - на сцената на амфитеатъра в 21 часа. За да разкаже повече за първото му представяне пред публика, на пресконференцията присъстваше и Данислав Кехайов, сценарист и режисьор на спектакъла „Несебър” е директорът на Общинската школа по изкуствата и фолклорен ансамбъл „Слънчев бряг”. „Най-общо в пет „картини” ще бъдат представени моменти от историята на града, като идеята е този културен продукт да се превърне в жива визитна картичка на града” , сподели той, а за повече подробности покани присъстващите да гледат самият спектакъл утре.

Зам.-кметът Ели Кирилова разказа, че за първи път на 15 август ще бъде даден приоритет на две партита – на професионалистите от БГ радио и на перфекционистите от хип-хоп формацията The Center. Освен това по време на празника ще звучат само незабравими български хитове, като партито на БГ радио ще увертюра към изпълнението на група „Сигнал” пред крепостните стени. По същото време на крайбрежния булевард участниците в тв шоуто „България търси талант” ще повдигнат адреналина и настроението на публиката максимално с оригиналната си хореография и композиции.

Очаква се около 20000 души да посетят града на ЮНЕСКО на 15 август, за да бъдат част от неповторимата атмосфера на празнуващия Несебър.


Публикувана на 14 Aug 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017