Архив новини Община Несебър

Две четива разказват за Зелен Несебър


Две четива, които ще бъдат достъпни за широк кръг от книгомани, издава община Несебър. Те разказват за природните дадености на района и възможността за туризъм в по ниските склонове на Стара планина. Става дума за книгата „Горите на Несебър”, която излезе от печат, и за туристически справочник, по който в момента се работи. На първия културен продукт автор е инж. Иван Ербакамов, познат на своите съграждани с дългогодишния си опит в сферата на управление на общинските гори. Книгата съдържа данни за горите, разположени на територията на Анхиалското лесничейство, от Освобождението до 1944 г. Включва и общата площ и вида на горите - общински, държавни, частни. От книгата може да се научи за лесоустройството, растителността, природните условия в общината и т.н. Във финалната глава авторът представя и интересни горски случки- разкази предимно на ловна тематика.

Паралелно с книгата „Горите на Несебър” върви процес по подготвяне на туристически справочник за района. Автори на изданието са инж. Иван Ербакамов и Георги Петрушев. Целта е да се популяризират и други достойнства- като условия за планински туризъм, които притежава община Несебър. Защото богатствата в района не се изчерпват с хилядолетната история, безценните паметници на културата и дългата плажна ивица. Географските особености на община Несебър позволяват чудесни условия за развитие на планински туризъм. Именно ниските склонове на Стара планина, намиращи се непосредствено зад Несебър и Сл. бряг предоставят лесни и безопасни маршрути за почивка и отдих.
Освен с редки видове по ниските склонове на планината, туристите търсещи разнообрание, ще мога да се запознаят, ориентирайки се по справочника, със съхранили се през вековете исторически и археологически забележителности. Изданието ще е ценно и с това, че то ще помогне на желаещите за нови възможности за отдих в района да тръгнат сами в планината. Маршрутите за новия туристически сезон ще бъдат маркирани през пролетта. Освен това идвайки в Несебър, търсещите релакс и в същото време не само традиционен летен отдих на море, ще имат възможността да съчетаят многообразните дадености на района- планина, море, културно-историческо наследство.

Този туристически справочник съпътства по-голямата идея на община Несебър да бъде изграден еко парк над местността „Инцараки”, откъдето ще се вижда целият залив към Несебър и Св. Влас. В този парк е предвидено да бъдат изградени зона за отдих и почивка, за разходки и културни прояви, които да привлекат интереса както на местните хора, така и на туристите.

Справочникът се очаква да излезе на книжния пазар в края на годината, като основната му презентация ще започне на туристически борси, по време на които ще се обърне внимание именно на новата възможност за отдих – посещение на ниските склонове на Стара планина, които освен че са безопасни, интересни и лесни за туризъм, разказват легенди, приказки и предания, запазени от столетия.
Публикувана на 12 Aug 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017