Архив новини Община Несебър

Старата чешма на Южния плаж – оазис сред пясъка
В летните месеци възкръсналата за нов живот стара чешма на Южния плаж на Несебър е своеобразен оазис, привличащ като магнит множество почиващи на плажа, местни хора и туристи. Извор „Монопад” е една от живите визитни картички на града и за него се знае, че водите му никога не замръзват през зимата и не се стоплят през лятото, а старите писма и любовни картички разказват, че мъжете пили от него са силни, а жените им – щастливи и красиви.
Община Несебър възстанови изцяло старата чешма на Южния плаж, като именно с официалното й откриване на 11 май бе даден старт на летния туристически сезон в града. Идеята е постепенно изворът си възвърне славата на емблематично място, превръщайки се в част от богатото културно наследство на града. Общината приканва всички гости на града да открият едно наистина неустоимото предизвикателство - живата вода в Несебър и да оценят нейните качества.
Историята по възстановяването на чешмата започва от тази пролет. На Южния плаж на града, буквално на 1-2 метра от морето, се открива старата чешма на града, която през последните три десетилетия е била покрита от пясъчна дюна и почти забравена от местното население. В миналото от там жителите на Несебър са се снабдявали с питейна вода. Чешмата е била каптирана и строена с каменен резервоар, каменно корито и обшивка с четвъртита форма. Част от нея е била разрушена, като каменните плочи са запазени, а в дъното се вижда коритото на старата чешма.
Веднага след разкритието й, по инициатива на община Несебър, от течащата вода бяха взети проби за извършване на химичен и микробиологичен анализ. Резултатите от тях показаха, че е годна за пиене.
Публикувана на 11 Aug 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017