Архив новини Община Несебър

Столетникът бай Ради от Кошарица: Рецептата за дълголетие е спокойствие и работа


Стартира зелената седмица в Несебър

Празник на дълголетието в с. Кошарица, който премина под мотото „Животът е хубав” събра днес жители и гости около вековно, 130-годишно, дърво в центъра на селището. На импровизирана сцена вниманието бе фокусирано върху бай Ради, който днес закръгли точно 100 години. Дълголетникът е жител на селото, радва се на добро здраве и зрение, занимава се още със земеделие и е сладкодумен разказвач на истории. Всъщност цялото му име е Ради Дойчев Гинев и е човекът - история в Кошарица, а до неговата памет и спомени често са допитват местните жители.
От името на кмета на Несебър Николай Димитров благопожелания и парична премия за рожденика поднесе днес Стойко Стоянов, секретар на община Несебър. Пистолет - сувенир и приветствие към бай Ради бе подготвил и председателят на ОбС Несебър Благой Филипов, а микровълна печка и тениска със специален надпис „100 летник” дари кметът на Кошарица Павел Павлов. Още много други подаръци получи развълнуваният рожденик, като сред тях имаше и дарове от местните пенсионерски клуб и читалище. Красива торта с ловна тематика, в тон с хобито на бай Ради, бе и една от приятните изненади за 100-я юбиляр. На рождения си ден столетникът разкри и своята рецепта за дълголетие - спокойствие и работа. Бай Ради е имал различни трудови занимания – бил е земеделец, участвал е като строител в създаването на к.к „Слънчев бряг”, част от живота му е преминала в засаждане на гора в целия Несебърски регион и дори Каблешково.
Освен рожденика жест на внимание - бутилка хубаво вино, получиха и най-възрастните хора в Кошарица, които присъстваха на днешната проява. Финал на събитието сложи специалната празнична програма, поднесена от възпитаниците на местната детска градина.
Днешният празник, който община Несебър организира, е своеобразен начин да се обърне специално внимание на най-възрастните хора, засвидетелствайки им уважение и почит. Празникът на дълголетието е поредното доказателство, че най-важни и най-ценни за общината са нейните жители и отговорност на институцията е да полага максимално усилия, за да се чувстват и да живеят те добре.
С тази проява се слага началото на Зелената седмица в община Несебър, чиято кулминация ще бъде на 15 август - празника на града. В целия формат на големия ден на града на ЮНЕСКО ще бъдат заложени еко акценти, преплетени с важни послания. Сред новостите в програмата на тазгодишния празник ще бъдат парад на ветрилата, грандиозен спектакъл - собствен продукт, тематични партита, а мотото под което ще премине събитието е „Аз обичам зелен Несебър”.
Публикувана на 09 Aug 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017