Архив новини Община Несебър

Община Несебър е изготвила 206 акта за установяване на административни нарушения до юли 2010
„Контролен блок” към местната институция непрекъснато извършва проверки и следи за спазване на нощната тишина

Община Несебър е една от най-предпочитаните туристически дестинация от много чужди и български туристи и за тяхната пълноценна, разнообразна и в приятни условия почивка са създадени много удобства, атракциони и заведения. Ето защо и интересът към упражняване на търговска дейност в община Несебър е огромен, като много често се създават предпоставки за извършване на нарушения. Именно със своевременното им предотвратявани и отстранявани, както и с опазване на обществения ред, се занимават шестимата висококвалифицирани специалисти от отдел „Контролен блок” към община Несебър, отдел, който е без еквивалент в друга община в страната. Съставът на „Контролния блок” работи на две смени, като всяка една се състои от специалист и от полицай от РУП – Несебър. В резултат от доброто сътрудничество и взаимодействие между общината и полицията за миналата година са били съставени 307 акта за установяване на административни нарушения (АУАН), като над 150 от тях са за нарушаване на нощната тишина, а до края на юли тази година са изготвени 206 АУАН.

Над 8000 са категоризираните търговски обекта на територията на голямата туристическа дестинация - община Несебър (Несебър, Сл. бряг, Равда, Обзор), които се конкурират за привличане на посетители и туристи през активния туристически сезон. Някои от тях, поставени в условията на нелека икономическа обстановка и нелоялна търговска конкуренция, използват силно звучаща музика в нерегламентираните часове, с което обаче нарушават нощната тишина. Именно на такива обекти - на база съвместния контрол от страна на общината и полицията, до края на юли тази година са изготвени над 22 акта за нарушаване на нощната тишина в Сл. бряг и Несебър.

По сигнали на граждани, според документацията, водена в „Контролния блок”, на някои заведения като „Корнер”, „Амора”, „Капитан Джак”, „Чевермето” - на база констатирани нарушени, са изготвени по 2 и повече акта за установяване на административни нарушения. По сигнали, молби и жалби на гражданите са образувани 48 преписки от началото на годината до сега, от които 12 са за нарушаване на нощната тишина. По 43 преписки служителите от „Контролния блок” са извършили проверки и са изготвени отговори от кмета на Несебър Николай Димитров до жалбоподателите. До този момент от началото на туристическия сезон са съставени над 115 предписания на търговски обекти, използващи музика, да спазват разпоредбите на чл. 2 и 3 от Наредба N 1 на община Несебър, т.е. да не нарушават тишината и спокойствието с музика и други източници на шум между 14- 16 ч. и след 23 ч. до 7 ч.
Отдел „Контролен блок” на община Несебър има утвърдена функционална характеристика от кмета на Община Несебър, която му вменява да извършва проверки по Наредба N 1, Наредба N 2, Наредба ¹10, Наредба N11, Наредба N 14 на Общински съвет - Несебър и по Закона за Туризма – раздел „Контрол”. Приоритетен за отдела е контролът на събираемостта на туристическите такси, което е свързано с многократни посещения в местата за подслон и настаняване на туристи. До края на юли тази година са извършени 460 проверки (два пъти повече за същия период от миналата година) на местата за подслон и настаняване на туристи. За констатираните нарушения по тези проверки, са съставени 21 акта за АУАН.
.
Публикувана на 06 Aug 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017