Архив новини Община Несебър

Несебър почете 107 години от Илинденско-Преображенското въстаниеКонцерт на фолклорна формация „Македонка” към читалище „Яна Лъскова” събра жители и гости на Несебър на амфитеатъра вчера. Събитието бе посветено на 107 години от избухването на Илинденско-Преображенско въстание в Македония и Одринско и бе уважено от кмета на града Николай Димитров, секретаря на община Несебър – Стойко Стоянов, както и от заместник-кметовете Георги Манолов и Лазар Япаджиев.

„Вероятно днес за младото поколение и подрастващите това е отдалечено време, минало, от което ни дели повече от век. Но това е и минало, намерило място в стиховете, дневниците и кореспонденциите на големия наш поет Пейо Яворов например. Минало, към което класикът ни връща, разчувствайки ни чрез своя гениален стил. В четирологията на писателя Димитър Талев Илинден също намира своето отражение в писменото слово.”, бяха част от думите на кмета Николай Димитров.

Историята разказва, че Илинденско-Преображенско въстание в Македония и Одринско е един от най-драматичните и трагични моменти в героичното ни минало и е връхна точка в националноосвободителната борба на македонските и тракийски българи.

В сраженията загиват 994 въстаници, опожарени са 201 села, убити са 4600 души от мирното население. Други 25 000 души, жители от Македония и Одринско бягат в България. Тези цифри са доказателство за непримиримостта на населението в Македония и Одринско със съществуващия национален и социален гнет, за непреклонната му воля да живее свободно, за стремежа му да отхвърли окончателно османското господство.


.
Публикувана на 03 Aug 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017