Архив новини Община Несебър

156 новородени в Несебър в първата половина на юли


Общината подпомага финансово семейства с репродуктивни проблеми

Добрата социална политика, водена от община Несебър през последните години, е една от предпоставките за положителния прираст на населението. До средата на месец юли тази година бебетата, жители на Несебър, са 156, а изплатените помощи са 312 хил.лв. Сред новородените този месец е и сестричката на Веселина -Бебе 2009, Зорница, която проплака на 4 юли. За първите шест месеца от тази година новородените са 125, а до края на месец юни са изплатени помощи за 250 хил. лева. За сравнение през същия период на миналата година - 1.01- 1.06. 2009 г., са изплатени 198 хил.лева за 99 новородени деца.

По традиция местната институция отпуска за всяко семейство с новородено дете еднократна помощ от 2000 лв. Община Несебър изплаща средства за еднократна финансова помощ на семейство с бебе, като условията за получаване на сумата са: новороденото (осиновеното) дете да е с постоянен адрес на територията на община Несебър и към момента на подаване на заявлението поне единият родител да е с постоянен адрес на територията на общината не по-малко от пет години от датата на подаване на документите.

С решение на Общински съвет Несебър от тази година се отпускат по 2000 лева еднократна финансова помощ на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми за ин витро процедура. Помощта се предоставя на лицата и семействата, български граждани, с постоянен адрес на територията на Община Несебър, през последните 3 години, въз основа на подадено писмено заявление до кмета на общината. За да се отпуснат средствата лицата и семействата трябва да имат един неуспешен опит за ин витро процедура и да нямат задължения към община Несебър. Сумата от 2000 лв. се превежда по сметката на лечебното заведение, в което ще бъде извършена процедурата. За 2010 г. до момента общината е отделила средства за процедурата на 3 двойки.
С тези си действия община Несебър се откроява като една от малкото в страната със социално ориентирана политика. Водещ фактор при управление на институцията е осигуряване на добри условия на живот на всички възрастови групи от населението. Именно заради този приоритет в работата си, кметът на Несебър Николай Димитров бе удостоен в края на април с националния приз „Мениджър социални услуги-2009”. Отличието се връчва в няколко категории и се присъжда от Националното сдружение на организациите за социални услуги, Фондация „Човешки ресурси в България и евроинтеграцията”, сп. „Човешки ресурси”, с партньорството на Агенция за социално подпомагане и с подкрепата на „Персонал Консулт – Г. Попов” ЕТ.
Публикувана на 28 Jul 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017