Архив новини Община Несебър

Несебър „изнесе” традиционния празник на хляба в Оризаре

Общината обогатява туристическия си продукт с празници по селата
Множество красиви погачи, различни хлебни изделия и собственоръчно направени домашни пити от цялата община Несебър бяха подредени на едно място - пред кметството в с. Оризаре вчера вечерта. Поводът бе отбелязване на традиционния празник на хляба, който тази година общинска администрация реши да организира извън пределите на града. Изборът на Оризаре за домакин на проявата бе, че китното и живописно селище е известно с плодородието, чернозема и трудолюбието на хората си. Празникът събра жители и гости на селото, които оцениха вкусовите качества на разположените на дълга трапеза апетитни хлебни изделия.
Малко преди това кметът на община Несебър Николай Димитров приветства събралото се множество с думите:„Българските народни традиции и вярвания ни учат, че с хляба започва и свършва човешкият живот и че по-ценно и по-важно от него няма...Основно място на трапезата ни заема хлябът. Ние го ценим и за нас той е свещен, защото в него се крие силата на народа. Затова и днес сме се събрали да отдадем своята почит и уважение към насъщния и нека не забравяме - каквито и да сме, каквото и да правим, че никой не е по-голям от хляба.”. Поздравителни обръщения направиха още Благой Филипов, председател на ОбС-Несебър и Ели Кирилова, зам.-кмет по „Култура, образование и международно сътрудничество”.
Културната проява започна с благослов за хляба, а млади и стари, местни и туристи, изразиха уважението си към насъщния. След това събитието продължи с празничен концерт, в който взеха участие детски фолклорен състав при читалище „Зора” - с. Оризаре, фолклорна група „Българка” при читалище „Яна Лъскова” - Несебър, ансамбъл „Слънчев бряг”, а хоровода поведе известният народен певец Данислав Кехайов с оркестър „Сакар”.
Сред официалните лица, освен кмета на Оризаре - Неделчо Недялков, бяха зам.-кметовете от община Несебър Виктор Борисов, Янаки Стоянов, Лазар Япаджиев, секретарят на общината Стойко Стоянов, кметът на с. Кошарица Павел Павлов. В множеството, събрало се да уважи празника на хляба, се забелязваха общински съветници и представители на общинска администрация.
Община Несебър изказва благодарност към всички, които допринесоха празникът на хляба да бъде още по-пъстър и вкусен, носейки собственоръчно направени ароматни погачи. Специални благодарности общинска администрация поднася и на Желю Желев, собственик на мелница „Ермаска” в с. Оризаре, който дари голямо количество хлебни изделия за културната проява.
След като постави началото в Оризаре, община Несебър ще организира подобни празници и в другите селища на територията си. Така ще изнесе културният календар и във вътрешността на общината, ще се разработват и нови туристически продукти. Предстоят празници на младото вино в Гюльовца, празник на гроздовата ракия в Тънково, празник на суджука в Кошарица. С това към традиционните селски събори ще се прибавят и нови, които да разкрият облика на селището, а също така и характера, и душата на българина.

Публикувана на 08 Jul 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017