Архив новини Община Несебър

Оризаре –домакин на утрешния празник на хлябаВ Несебър от години по-възрастните жени, пазителки на дома и традициите организират Празник на хляба. До сега той се провеждаше в града и чрез възстановка на стари ритуали и обреди се отбелязваше жътвата, един от най-важните за българина период от трудовия календар.

От тази година Община Несебър изнася този празник в с. Оризаре, известно с плодородието и чернозема, което прави неговите жители едни от най-богатите хора в региона, когато земята и нейните плодове са били основен поминък на българина. Утрешното събитие ще започне с благослов за хляба и ще представи традициите при приготвянето и запазването на хляба. На селския площад ще се съберат млади и стари, местни и туристи, за да изразят уважението си към хляба.

Навремето жътвата е започвала с песен и е завършвала с песен. Избирала се е най- хубавата, най-гласовитата и с лека ръка мома първа да зажъне, за да бъде работата лека и спорна, затова и празникът ще е съпътстван с много песни и танци. В празничния концерт ще вземат участие Детски фолклорен състав при читалище „Зора” - с. Оризаре, фолклорна група „Българка” при читалище „Яна Лъскова” - Несебър, ансамбъл „Слънчев бряг”, а хоровода ще поведе известният народен певец Данислав Кехайов с оркестър „Сакар”.

Община Несебър ще организира подобни празници и в другите селища на територията си. С това ще изнася културния календар и във вътрешността на общината и ще разработва нови туристически продукти. Предстоят празници на младото вино в Гюльовца, Празник на гроздовата ракия в Тънково, празник на суджука в Кошарица. С това към традиционните селски събори ще се прибавят и нови, които да разкрият облика на селището, а също така и характера и душата на българина.


.
Публикувана на 06 Jul 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017