Архив новини Община Несебър

Безплатни ехографски прегледи за жителите на Несебър


Модерна апаратура за ултразвукова диагностика бе представена в медицински център в Сл. бряг

От утре, 5 юли, жителите на община Несебър ще имат възможността да си запишат час за безплатен ехографски преглед в Медицински център „Д-р Димитър Пеев" в Слънчев бряг. Здравната инициатива ще продължи до края на месеца, а единственото, което е необходимо да си носи пациентът е лична карта. Това каза в края на работната седмица д-р Илиев, управител на лечебното заведение, по време на официалното представяне на закупения преди дни ехограф. Модерната апаратура за ултразвукова диагностика притежава следните характеристики: цветна доплерова система LOGIQ 400 CL PRO, с 32 канална апертура с електронно сканиране, линейна сонда за ендокринологични, ортопедични и ректални изследвания, конвексна сонда за абдоминални изследвания и кардиологична сонда, с богато програмно обезпечение за измервания, възможност за връзка по интернет с водещи специалисти. Т.е. чрез новата апаратура може да се прегледа състоянието на черен дроб, жлъчен мехур, бъбреци и пикучен мехур, щитовидна, простатна жлеза, както и млечни жлези. Ултразвукът е масово прилаган в диагностиката на заболяванията на коремните органи, за оценка на морфологията и функцията на сърцето и съдовете. Информативната стойност и безвредност на метода го правят удачно средство за скрининг. „На територията на общината това е първият и единствен ехограф с такива възможности”, сподели още д-р Илиев.

Сред гостите на събитието бе и кметът на Несебър Николай Димитров, който в словото си каза, че благодарение на новата придобивка медицинският център ще бъде в полза както на цялото население на територията на общината, така и на гостите, и туристите, посещаващи Несебър и Слънчев бряг. „Надявам се да обърнем внимание на профилактиката, която е ключът към запазване на здравето на хората.”, каза градоначалникът. Той подчерта, че община Несебър е една от малкото в страната със социално ориентирана политика и разказа, че „само преди няколко дни в Обзор отвори врати Детска млечна кухня, с която се надяваме да улесним родителите, наскоро открихме модерна, съвременна и безопасна детска площадка в Равда, където децата играят на воля, в Свети Влас в момента се изгражда Здравна къща, а предстои и сключване на договор между Медицински център „Д-р Димитър Пеев" и Здравната каса.”, обобщи кметът. Сред гостите на събитието от страна на община Несебър бяха Красимира Тодорова, зам.-кмет по "Здравеопазване и социални дейности", Лазар Япаджиев, зам. кмет по „Туризъм”, Янаки Стоянов - зам.-кмет "Общински ред, спорт и младежки дейности" и др.

Друга новост в медицинския център в Слънчев бряг е, че точно преди началото на най-активния туристически сезон там е направен ремонт на хидроизолацията на покрива и външно саниране на сградата, отстранени са щетите от зимата и всички кабинети са освежени и боядисани.
.
Публикувана на 04 Jul 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017