Архив новини Община Несебър

Старият Несебър грейна с ново нощно осветление


Провлакът се превърна в светещ път към полуострова

Панорамната разходка до древния град на Несебър това лято ще e още по-приятна и романтична, защото провлакът, свързващ новата със старата част на града, грее с допълнителни светлини в тъмните часове на денонощието. Романтичният щрих точно на една от емблемите на Несебър не само фокусира вниманието върху тънката ивица суша, свързваща полуострова, но и подчертава максимално магнетичното очарование на хилядолетния град.

Допълнителната вечерна светлина, обливаща провлака е по идея на община Несебър, а за осъществяването й бяха вградени 68 диодни фенера в бордюрите от двете страни на пътя. За да добие завършеност светлинният акцент, бе монтирана и 1350 метра светлодиодна лента за външно полагане. Всички осветителни тела са захранени с 24 волтово напрежение, което ги прави безопасни при монтаж и експлоатация. Един фенер консумира 3 вата ел. енергия, а един метър светодиодна лента - 4 вата ел. енергия. Общото потребление на ток за целия провлак е 5.6 киловата, а срокът на експлоатация на осветителните тела е над 50 хиляди часа.

Това е поредната добра инициатива на община Несебър, с която се цели да се подчертаят природно-историческите особености на единствения град по българското Черноморие, съчетаващ древна история и модерен изглед. Така живописният Несебър увеличава своята притегателна сила не само с прекрасните условия за традиционен летен туризъм, но и с възможността посетителите да се срещнат със съхранения дух на древността, преминавайки през светлинния „лъч” на провлака..
Публикувана на 01 Jul 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017