Архив новини Община Несебър

С евъргийни Несебър посрещна изгрева на първото юлско слънце


Най-ентусиаризаните гости и жители на града дойдоха в ранните часове днес на крайбрежния булевард на Несебър, за да посрещнат слънцето на първи юли под звуците на eмблематичната песен на „Юрая Хийп” „Джулай морнинг”. Евъргийни звучаха и от репертоара на Led Zeppelin, Deep Purple, Eagles, Iron Maiden. Рок атмосферата допълваха и други неостаряващи хитове от 70-те години на миналия век, които радваха събралото се множество.

Посрещането на слънцето е традиционен празник от новата ни история, който се организира по-трудно в градски условия. Именно затова община Несебър за втора поредна година избра събитието да се случи на сцената до морето, като по този начин музиката няма да попречи на никого в града и същевременно с това от северния път, където е разположена сцената, най-добре може да се наблюдава изгревът на слънцето.

С отбелязване на първи юли, по - известен под името „Джулай морнинг”, хората смятат, че се пречистват пред слънцето, без това да има връзка с определени езически или религиозни ритуали. И вероятно вярването, че първите сутрешни лъчи символизират зараждащия се живот, е причината хората да го честват.
.
Публикувана на 01 Jul 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017