Архив новини Община Несебър

Самодейците на НЧ ”Яна Лъскова” сред първите в България


ФФ”Българка” с първа награда на фестивала в Свиленград „С песни и танци без граница”

ФФ”Българка” при НЧ „Яна Лъскова - 1905” - Несебър бе удостоена с I -ва награда за най-добра певческа група за автентичен фолклор на V-тия Международен фолклорен фестивал "Песни и танци без граници" в Свиленград. Фестивалът се проведе от 3 до 6 юни и събра 1500 певци, танцьори и музиканти от цяла България и съседна Гърция.

Голямата награда е първа за една от най-младите формации в читалището с ръководител Дафина Налбантова. Съвместно с Тракийския клуб в Несебър, самодейките от „Българка” са едни от най-активните участници в общинските мероприятия, провеждащи се в града и зад пределите на родината.

Цветница в Одрин ще се запомни, като празник на таланта и гения на българския народ, съхранил в продължение на векове своя бит и култура. ”Искам да отправя специални благодарности към община Несебър, към читалище „Яна Лъскова”-Несебър, към музикантите, певците и танцьорите за невероятната радост, която ни донесохте тук, за професионализма, с който представяте България и да ви пожелая още много успехи!” - Тези думи на консула на Р.България в Одрин - Ангел Ангелов са достойна оценката за работата на групата.

Самодейките от „Българка” са в основата на честване Коледните празници, концерти посветени на бележити годишнини, Деня на родилната помощ и Първи март, участници са на традиционните фолклорни събори - "Гергьовден " в Поморие, Странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец" в местността Божура, Националния тракийски събор „Петрова нива”, Първомайските събори организиране от община Несебър. „Българка” има изнесени концерти и участия в Ясна Поляна, Калугерово, Поморие, Сливен.
.
Публикувана на 14 Jun 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017