Архив новини Община Несебър

Несебър откри летния сезон с възкръснала за нов живот стара чешма


По традиция на светлата дата 11 май - ден на Светите братя Кирил и Методий, община Несебър даде старт на летния туристически сезон. Събитието започна с официалното откриване на извор “Mонопад” на Южния плаж в града, а лентата прерязаха двама кметове на Несебър – настоящият Николай Димитров и бившият градоначалник Васил Киров. Малко преди това пред старата чешма, която възкръсна за нов живот, бе извършен тържествен водосвет от отец Петър.
„Разкриването от пясъка на тази чешма е предзнаменование от Господ, той върна водата в Несебър, което значи, че в нашата община, в нашия град ще се случат само добри неща и ни очаква голямо благополучие. Този знак е символичен, нека това необикновено, но красноречиво явление ни накара да бъдем по-добри един към друг, по-сплотени, защото само с добри дела нашата община ще върви напред и ще просперира.”, бяха думите на кмета Николай Димитров.
Бившият градоначалник Васил Киров изрази своето задоволство и искрена радост от възстановената чешма, като разказа, че през 1964-65 година част от чешмата е възстановена по време на неговото управление. Не след дълго обаче пясъкът скрива чешмата и водата спира да тече. Ето защо, когато преди месец, след близо 30 годишно забвение, чешмата по чудо се разкрива сама под пясъка, местните хора приемат това като знак от Господ и от природата, че предстоят само добри неща. Възкръсналата за нов живот чешма е изцяло възстановена от община Несебър, като водата й е от четири извора.
Интересното за извор „Монопад” е, че водите му никога не замръзват през зимата и не се стоплят през лятото, а старите писма и любовни картички разказват, че мъжете пили от него са силни, а жените им – щастливи и красиви.
Общината ще насочи усилията си изцяло възстановената старата чешма да си възвърне славата на емблематично за града място, превръщайки се в част от богатото му културно наследство. В духа на тази идея, общината приканва всички гости на града, да открият едно наистина неустоимото предизвикателство - живата вода в Несебър. Повечето от присъстващите днес на официалното откриване на извор „Монопад” не пропуснаха да отпият от живата вода и да оценят нейните качества.
За трета поредна година празничният ден включваше литийно шествие от портите на Стария град до Старата Метрополия „Св. София”, датираща от 5-и век, където се извърши тържествен молебен за здравето на жителите на община Несебър и успешен туристически сезон. В празничното си слово, кметът на община Несебър Николай Димитров сподели: „Туризмът има бъдеще, ако се възприема не само като бизнес, а и като културно и духовно общуване между хората. Аз и моите колеги се стремим да наложим и утвърдим Несебър като културна дестинация, като дестинация за поклоннически, конгресен и спортен туризъм. Именно това е бъдещето на този бранш, особено в условията на криза. Нашият град е място, което е атрактивно и привлекателно през всичките четири сезона на годината.”
Председателят на ОбС Несебър Благой Филипов, също поздрави жителите и гостите на града със светлия празник и пожела благоденствие на цялата община и успешен туристически сезон.
По случай деня на светите равноапостоли и български просветители Св.св. Кирил и Методий – тяхната икона бе положена на централно място в олтара на църквата. Множество туристи останаха прехласнати от концерта на смесен хор „Морски звуци” - Варна, като част от песните бяха дирижирани от Панайот Катрафилов – дългогодишен учител по музика в гр. Несебър и ученик на диригента на „Морски звучи” проф. Марин Чонев.
Сезонът в общината започна окуражаващо, тъй като Несебър бе залят от хиляди туристи и поклонници още на Великденските празници и очакванията за успешно лято са заслужени.
Публикувана на 11 May 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017