Архив новини Община Несебър

НОВА ПЕЧЕЛИВША ФОРМУЛА ЗА УСПЕШЕН ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН В НЕСЕБЪР


За трета поредна година, днес се проведе станалата вече традиционна среща между община Несебър, представители на туристическия бранш, полицията, представители на дипломатическия корпус на основно представените туристически общности на територията на община Несебър. Основната тема на срещата е организацията на Туристически сезон лято 2010.

Официални гости на събитието бяха: зам. областният управител г-н Златко Димитров, директорът на областна дирекция МВР Бургас комисар Милен Димитров, директорът на пожарна дирекция Бургас Васил Василев, началниците на РПУ Несебър и ПСБ Несебър – Стайко Манев и Николай Колев, консулът на Финландското посолство Юси Тансканен, консулът на Естонското посолство Мария Масса, консулът на Датско посолство Курт Люнберг, консулът на Британското посолство Джон О`Шонеси, консулът на Норвежкото посолство Инге Име и втори секретар на Ирландското посолство Иймър Фрийл. На срещата присъстваха още туроператори, хотелиери, общински съветници и др.

Разгледаха се теми, свързани с готовността на общината за стартиране на туристическия сезон, рекламната политика в туризма, транспорта, обществения ред, здравеопазването, културните продукти и информационните портали в община Несебър. Присъстващите бяха запознати по темите от кметът Николай Димитров, председателят на ОбС Благой Филипов, заместник кметове на община Несебър, комисар Милен Димитров, Стайко Манев и др.

"Екологията е приоритет в работата на община Несебър, тъй като и туризма, и инвестициите зависят от нея", подчерта по време на срещата кметът Николай Димитров. Той уточни, че настоящата година е обявена за развитие на екологичните инициативи в общината. В тази връзка са проведени занятия в детските градини и училищата, които да спомогнат за възпитанието на децата в опазване на околната среда, защото мотото под което работи общинска администрация е „По-добра община, по-добър живот”. Градоначалникът добави още, че усилено се работи по проекта за новата пречиствателна станция и че общината участва в предприятие "Регионално депо" на територията на Бургаска област, което ще отговаря на изискванията на ЕС. Това е важно, както за местните жители, така и за чуждестранните граждани, които са си купили или възнамеряват да си купят втори дом в община Несебър. Работи се и по изработката на идейния проект за изграждане на екопарк и голяма статуя на Св. Богородица, закрилница на града, допълни още кметът.

Друг приоритет на общинска администрация е градът на ЮНЕСКО да стане привлекателен център за туристите не само през летния сезон, а и през останалите три, като за тази цел се развие културен, спортен, конгресен и поклоннически туризъм. Развитието на различните видове туризъм в древния град ще повлияе върху местната икономика и ще подпомогне преодоляване на икономическата криза както в Несебър, така и в цялата страна.

Повече за културните туристически продукти на общината разказа зам.-кметът Ели Кирилова. Тя заяви, че организираните празници за Никулден, Нова година и Великден са показали, че това е пътят към сърцата на чуждите туристи. Тя припомни за спечелените две награди от община Несебър на последното туристическото изложение „Клтурен туризъм” във Велико Търново тази година. Г-жа Кирилова разказа още, че предстоящият празник на града ще премине под надслов „Аз обичам зелен Несебър”, като тогава културните прояви ще бъдат съчетани с екологията. Ето защо общината е предвидила гостите да бъдат черпени с вино, но от картонени чашки. Всички рекламни материали също ще бъдат съобразени с желанието за опазване на околната среда.

Заместник-кметът Лазар Япаджиев разказа за рекламната политика на община Несебър и участието й на последните големи туристически изложения.. Като едно от най-важните постижения преди началото на сезона той посочи съвместното участие на администрацията и най-голямата браншова организация в общината - "Съюзът на собствениците в Слънчев бряг" на борсите. "Показахме на цяла Европа уникалната комбинация между хилядолетната ни история и модерната база в Слънчев бряг, каквато няма аналог на територията на Балканския полуостров", каза Япаджиев. Той уточни, че вече община Несебър се рекламира в чужбина и чрез публикации в чуждестранните медии, както и чрез разпространението на рекламен туристически филм за Несебър в български и в чужди телевизии.

За улеснение на туристите, основният паркинг в стария Несебър – Северен голям, бе разширен съобщи Никола Пейков – директор на дирекция „Транспорт”. Той допълни още, че цените на осемте общински паркинга в Несебър и Сл. бряг-запад са непроменени от миналата година.

Тази година на територията на к.к. „Сл. бряг” ще има две групи за борба с джепчийските кражби, поясни началникът на РПУ Несебър Стайко Манев. Според посочената от него статистика престъпленията на територията на курорта са намалели близо пет пъти- от 1600 регистрирани престъпления за лято 2008 до 300 за миналия сезон. Той отчете като положителна промяна и намаляване на джепчийските кражби - от 480 случая за 2008г. до 66 случая за 2009г. Г-н Манев добави още, че в полицейското управление са назначени две преводачки с английски, немски и френски език, а половината от полицаите са минали курс на обучение по английски език.

В края на срещата, г-н Димитров благодари на всички за участието и ги покани заедно да изгледат един от най-новите рекламни филми на общината – „15 август”, който показва еуфорията и атмосферата на празничен Несебър.

.
Публикувана на 10 May 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017