Архив новини Община Несебър

Гергьовденски игри и народни танци създадоха празнично настроение в Несебър


Празничен концерт, посветен на Гергьовден, подари община Несебър на своите жители и гости. Проявата днес бе специално подготвена от възпитаниците на Обединена общинска школа по изкуствата - Несебър, под ръководството на Данислав Кехайов. Под надслов: „Лаленце се люлее...”, близо час на площада до пощада в новия град колоритни български танци и тематични народни песни предизвикваха възторга и аплодисментите на публиката.

Акцент в празничната проява бе най-новият и оригинален танц в репертоара на малките изпълнители, наречен ”Гергьовденски игри”, който бе показан за първи път днес. Финал на концерта сложиха две кръшни български хора, на които се хванаха и част от зрителите.

Гергьовден е най-големият пролетен български празник. Днес имен ден имат всички, които носят името Георги, като в страната ни това е вторият най-празнуван имен ден след Ивановден, отбелязва се от около 200 хиляди души. В община Несебър има 863 мъже, които носят името Георги.

В Европа това име става популярно в края на 14 век, когато кръстоносците донасят от Палестина историята за мъченичеството на свети Георги и за чудесата, които извършил. В различните страни името Георги се среща в още 33 различни варианта, сред които: Джордж, Георг, Георгиус, Джорджио и т.н. Името Георги има гръцки произход и може да бъде преведено като "земеделец" (geo - земя, ergon - работя).


.
Публикувана на 06 May 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017