Архив новини Община Несебър

Утре е Гергьовден


Утре, на 6 май, отбелязваме най-големия български пролетен празник. Община Несебър кани всички жители и гости на града да посрещнат Гергьовден с празничен концерт, подготвен от Обединена общинска школа по изкуствата. Точно в 11.30 часа на сцената до пощата в новия град започва проявата „Лаленце се люлее...”. В концертът, който ще е своеобразен пролетен подарък от община Несебър, ще вземат участие 30 деца, възпитаници на ООШИ с ръководител Данислав Кехайов.

На Гергьовден народът отбелязва началото на лятото и новата стопанска година, като празника се чества на 6 май, в деня на християнския светец. В народните представи и вярвания светът е поделен между светците, като на св. Георги се паднало да владее полето. Затова този празник го свързваме със събуждането на природата, с времето, когато горите, ливадите, нивите се раззеленяват, а светецът е считан за покровител на овчарите и стадата. В народния празничен календар култът към светеца е свързан с богата и сложна обредност, която засяга всички страни от живота на българина, неговите постоянни грижи и мечти за изобилие, за богат и щастлив живот.

Свети великомъченик Георги Победоносец е почитан и славен и от християни, и от мюсюлмани. Според житието на светеца, Георги се ражда в Кападокия (Мала Азия). С блестящо за времето си образование, едва 20-годишен, получава висока военна титла като талантлив пълководец. Син на богати родители-християни, той става страстен привърженик на Христовата вяра. Като неин защитник е подложен на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 г. по времето на римския император Диоклециан (284-305). Георги се превръща в образец на "идеалния воин-християнин" и светец-покровител на войната и войската. В народните поверия и легенди св. Георги е змееборец и драконоборец. Именно този момент е наложен от иконографията - върху бял кон надясно, убиващ ламята.


.
Публикувана на 05 May 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017