Архив новини Община Несебър

Слънчев бряг е пример на „мутризацията” на държавата ни
Община Несебър се чувства длъжна да отговори на мнението на г-н Младен Мутафчийски, публикувано във в. „24 часа” на 28.04.2010 г. под заглавие „Бойко, подвеждат те за Слънчев бряг”. Не желаем да коментираме лъхащата безпардонност, самоувереност и клеветнически твърдения, с които е наситена тази статия. За това носи отговорност нейният автор, който е дългогодишен председател на Борда на директорите на „Слънчев бряг” АД. За разлика от него, ние нямаме намерение да даваме определения и квалификации на личността му, бизнес отношенията, личните му обвързаности и т.н. Кой е г-н Младен Мутафчийски, каква е неговата жизнена и професионална биография, всеки може съвсем лесно да направи справка, само като напише името му в търсачката Google. Там има достатъчно хронология през годините за това. Тъй като проблемите на най-големия курортен комплекс в България и един от най-големите в Европа, касаят обществото и туристическия бранш като цяло, Община Несебър държи да даде своята позиция, като може би най-засегната и ангажирана в темата.

Спрямо общинската администрация и лично срещу кмета на града бяха отправени директни обвинения и напълно неверни и манипулативни внушения за „обвързаност с Октопода”. Тази акция на МВР стана дъвка в устата на някои хора, които вероятно твърде обезпокоени от свои собствени грехове, разчитат на клишето в изпитаната защита на крадеца, който вика: „Дръжте крадеца!”. Уважаваният от нас в. „24 часа” разполага с всички подробности относно лицето Марчело Джотолов, който никога не е бил и не е бил представян като „водач на предизборния щаб на несебърския кмет”, както се лъже. Още когато стана ясно, че Джотолов е уличен от МВР в незаконосъобразна дейност, кметът на Несебър е дал подробна информация за това, че познава този човек от 1997 г., покрай общо членство и дейност в партия Българска Евролевица. Всички договори, фактури, платежни нареждания и документация на предизборния щаб на г-н Димитров, са предоставени на в. „24 часа”, както и на Сметната палата, и от тях става съвсем ясно, че няма и не е възможно да има каквито и да било зависимости на общинската администрация, спрямо лица, цитирани от МВР по операция „Октопод”. Точно обратното, от 2008 г. /началото на мандата/ община Несебър прекрати всички охранителни договори с частни фирми за стопанисване на общински паркинги и обекти и въведе своя ведомствена охрана и стопанисване. Това определено засегна сериозно групировки, които традиционно са свикнали да се финансират, чрез експлоатация на публични обекти по морето. За съжаление, това не само, че не е направено в Слънчев бряг, но и има основателни съмнения за обвързаност между охранителните фирми, завзели всички паркинги и паяци и членове на Борда на директорите на комплекса.


Слънчев бряг отдавна не е приветливият курорт от преди. За всички българи и за чуждите туристи той се превърна в нарицателно за безумието на застрояването и унищожаването на прекрасното българско крайбрежие. Сегашното бетонно гето, наречено „Слънчев бряг”, е резултат на „мутризацията”, корупцията и хаоса в държавата ни през последните 15-20 г. Всичко, което стана с някогашния красив, зелен и просторен курорт, има своята история, своите виновници и своите причини. Несменяемите от 10 г. хора в Борда на директорите на „Слънчев бряг” АД трябва да отговарят на много конкретни въпроси и да понесат своята отговорност, а най-вече именно Председателят г-н Младен Мутафчийски и изп. дир. г-жа Малина Стратиева.

Ние нямаме обяснение как и защо толкова време държавата дезертира от отговорностите и правата си в Слънчев бряг, въпреки че притежава мажоритарната собственост на 75% от акционерния капитал. Вместо това, със съдбата на комплекса се разпореждат от много години хора, които незнайно как едновременно са собственици на хотели и терени, а в същото време ръководят и разпродават държавната собственост!? По какъв начин е ставало това, може да покаже само една независима ревизия, каквато в Слънчев бряг не е правена през последното десетилетие. Защо? Нима държавата може до безкрайност да нехае за това, което стана и става в туристическия полис? За съжаление последствията са пагубни и фатални, но винаги може да бъде и по-лошо и то ще бъде със сигурност, ако най-после това правителство не беше проявило национална отговорност и не реши да надникне в „авгиевите обори” на Слънчев бряг. Там, където се стреля и се убива, но никой не смее да разчиства!

Никой не е потърсил сметка никому, как бяха продадени градините, зелените площи и прилежащите терени в комплекса, и впоследствие застроени!? Как известни мутри и групировки си построиха хотели на самия плаж, на самия пясък и сякаш никой няма власт да въведе закона в сила!? Как и колко членове на Борда на директорите увеличиха своето имущество, какви хотели, вили и сметки придобиха те, техни роднини, подставени лица, приближени фирми!? Как бяха продадени и застроени последните тенис кортове, как беше унищожена, продадена и застроена най-голямата оранжерия в Южна България със стотици видове скъпи екзотични растения, палми, дървета!? Хората още помнят как беше завладян и „приватизиран” Слънчев бряг. Помнят стадата от въоръжени мутри, дерибействащи пред очите на смаяните чужденци. Мутрите, които се превърнаха първо в наематели и арендатори, а после в собственици на ресторантите, хотелите, плажа... Не е избледнял споменът за „търговете”, на които цели отряди дебеловрати момчета не допускаше случайни участници, а ако някой успееше все пак да проникне, около му сядаха „убедителни съветници”, които му даваха да разбере как да се държи, т.е. „да мълчи”.

Знаят се обектите, които бяха продадени от това ръководство без търг и конкурс, знаят се лицата, които стоят зад „купувачите” на апетитните хотели и земи. Това са все известни имена от родния „сенчест” преход, това са имена от кръговете на „свръхзабогателите” - т.нар. олигархия. Кой и как стана собственик на основния миноритарен акционер на комплекса приватизационния фонд „Слънчев бряг холдинг”? Как и с какви процедури бяха завзети терените на хотелите на самия Младен Мутафчийски и неговите партньори – „Хелена”? Как беше решено бракуването и продажбата на пирсовете на Слънчев бряг и кои фирми избра Бордът на директорите? Как се стигна до сегашното скоростно „рязане на пирсовете за скраб” и не е ли това заличаване на следи? За сведение същите частни фирми бяха отстранени от общината, като дългогодишни наематели на основния паркинг в Стария Несебър. Как и кому са продадени емблематични обекти в Слънчев бряг, като „Ред Лайън”, супермаркет „Палма” и последния останал хотел в активите на дружеството „Кристал”? Има още десетки въпроси, на които трябва да отговорят председателят на борда и изпълнителната директорка. Въпроси, които чакат своето разкритие безкрайно дълго време! Срастването на силови структури, политически лобита, властови институции, престъпност и корупция не се пресичат никъде толкова явно и силно, както именно в Слънчев бряг! А това не е абстракция, а конкретна реалност, зад която стоят конкретни личности, с конкретни длъжности и действия, които трябва да се изправят пред закона! Ние можем да кажем това, като свидетели през годините на тази „еволюция на българската мафия”, като пряко потърпевша община и население от този абсурд на нашата най-нова история.

Този истински и страшен Октопод, от години пуснал пипалата си по морето не може да се примири, че от 2.5 г. насам Община Несебър отказа да играе по неговите закони и да участва в неговите схеми. Отказа да бъде източена с 48 млн. лв. без ДДС, които Бордът на директорите на „Слънчев бряг” АД поиска за инфраструктурата на комплекса. Държавната инфраструктура, която беше вкарана в активите на дружеството незнайно как по време на предишните правителства и която сега трябва да бъде изтъргувана прескъпо, като се източи за години напред общественият бюджет на Община Несебър. Парите за 10 г. напред за образование, здравеопазване, култура, социални дейности да бъдат платени, за да бъде осребрен последният държавен актив останал след „приватизирането” на комплекса и то с единствената цел – да се напълнят със свежи общински пари джобовете на определени миноритарни собственици, свикнали да контролират и търгуват българския туризъм и българското Черноморие като бащиния. Ето защо са неудобни кметът и Общинският съвет – защото не се подадоха на натиска и заплахите да им бъдат извити ръцете и Община Несебър да купи насила инфраструктурата на дружеството при неизгодни условия. Въпреки това, общината отделя всеки сезон над 700 000 лв., за да почиства и да се грижи за тази същата инфраструктура, без при това тя да е нейна собственост.

Никой няма интерес „да заграбва” и да застроява последните останали жалки 340 дка зеленина на Слънчев бряг, както твърди председателят на борда. Вместо да отговори как бяха унищожени 10 пъти по толкова зелени площи и да разкрие конкретната схема за този ужас, той предпочита да поднася избирателно и манипулативно фактите. Ние бихме искали да повдигнем пред цялата българска общественост, пред всички екологични организации и пред правителството въпроса с опитите на сегашното ръководство на Слънчев бряг да унищожи последните 500 дка уникални пясъчни дюни по брега. Знаят ли българите за зловещите планове да бъдат извадени от защитен статут пясъчните дюни на Слънчев бряг и да бъдат застроени!? Единствен по рода си с биологично разнообразие, този природен феномен е попаднал в бъдещи планове и предложения на сегашните управници на комплекса да се превърне в цял нов бетонен град! И то, когато вече и на децата е ясно, че Слънчев бряг е осакатен от строителство и сегашната материална база е напълно излишна и никога не може да бъде напълнена с туристи. Когато над 300 хотела в комплекса са обявени за вторична продажба, защото собствениците им са фалирали. Когато градът, в който се превърна Слънчев бряг, е пример за едно невероятно недомислие и не би могъл да съществува, поради липсата на съответната инфраструктура, училища, болници, социални и културни институции, зелена среда и паркови площи. Най-голям враг и препъникамък в планирания погром над пясъчните дюни на Слънчев бряг се оказа именно Община Несебър и Съюза на собствениците с председател г-жа Елена Иванова и е нормално от Борда на директорите да бълва огън и жупел, защото не може да се сбъднат тези планове, както е действано досега безпрепятствено по време на предишните две правителства. Община Несебър не може да се съгласи с подобен цинизъм – и без това презастороеният полис Слънчев бряг да остане едва с 10-12 м пясъчна плажна ивица, а всички останали и защитени сега дюни да бъдат парцелирани и продадени от Борда на директорите за нови редици хотели, пред сегашната първа линия на комплекса. Всеки може да отиде в Слънчев бряг и да се увери как напълно незаконосъобразно усилено се засипват дюните с пръст и се залесяват нарочно т.е. унищожават се. Това се прави с цел да няма утре какво да се пази, а дюните да се превърнат в „зелени парцели”, които да бъдат вкарани в регулация и застроени, чрез „частични изменения на ПУП”. Една добре изпитана и вече дала фатални резултати практика на застрояване на плажа на комплекса.

Не може да скрием, че се опасяваме за позицията си, за несъгласието си да участваме в подобни противообществени и корупционни практики. Доста неразкрити убийства тежат на нашите спомени и последното е на бившия председател на Общинския съвет в Несебър – Димитър Янков, който открито се противопостави на режисурата на Младен Мутафчийски да наложи свое марионетно управление на Общината, чрез назначения за „временен кмет” негово протеже Иван Цанев през 2007 г. Вече е ясно, откъде идват изкуствените и нарочни атаки срещу администрацията, кмета и общинския съвет. След последните публични изявления на председателя на Слънчев бряг, преповтарящи в стил „copy-paste” пресконференциите и изявленията на корпоративната партия „ДЕЛА” не може да бъде тайна за никого кой и защо инспирира подобни прояви за дестабилизация на местната власт и създаване на изкуствени конфликти между общината и правителството. И тъй като никоя друга политическа сила и личност не се подаде на подобна политическа нечистоплътна игра, беше избрана една партия, създадена от олигарха Чавдар Александров и попълнена от негови служители и близки. Партия „ДЕЛА”, известна най-много като единствената в Бургаски регион, спомената директно в присъда за купуване на гласове през единствените й местни избори през 2007 г.

Приветстваме усилията на българското правителство да разбере най-после какво се е случвало в Слънчев бряг, да се информира наистина как се стигна до сегашното състояние. Не знаем кой, според председателя на борда, „подвежда” премиера Борисов, но най-верният критерий за истината е проверката и крайно наложителната независима мащабна ревизия за дейността на дружеството през последните 10 години. Призоваваме институциите и управляващите да поемат своята отговорност и действително да защитят обществения и държавен интерес, за да върнат вярата на хората в законността и справедливостта, а не в безграничната власт на лица, свързани с трибуквени структури и с прякори на мафиоти.
Публикувана на 03 May 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017