Архив новини Община Несебър

Несебър и Созопол подписват примирие


Преди близо 22 века Аполония е била изправена пред крайна опасност. За това свидетелства надпис от II в.пр. Хр, открит в град Истрия. Надписът представлява декрет на Аполонийското народно събрание, изпратен да бъде поставен в тамошния храм на Аполон. Според съдържанието му Месембрия, днешен Несебър нападнала Аполония (Созопол), без да й обяви война. Месембрийците превзели Анхиало, днешно Поморие, чийто солници са били вероятният повод за конфликта, а фактът, че Анхиало е създаден от Аполония, допълнително нажежава страстите.

Месембрийците обсадили самата Аполония и осквернили храма на Аполон, който вероятно се е намирал извън крепостните стени - предполага се на днешния остров Св. Иван. Аполонийци поискали помощ от Истрия и тя изпратила бойния си флот под командването на Хегесагор, син на Моним. Обединеният флот на Аполония и Истрия потопил в ожестечено морско сражение флота на Месамбрия, като Хегесагор лично пленил един неприятелски кораб. След това съюзническите войски извършили десант в Анхиало и разбили сухопътната армия на Месембрия, която се признала за победена.

Това разказва историята, която дава повод за създаване на съвременната традиция за подписване на примирие между двата града. Така, както месембрийци са започнали войната без да я обявят, така е бил извоюван мирът, без да бъде подписан. Ето защо съвременниците на двата полиса намират решение как да спрат вековната непримирима вражда и да обявят край на военните действия. Идеята за сключване на временно примирие между Созопол и Несебър се е зародила в началото на 90- те години, като актът е извършван на неутрална територия и договорът за примирие е за една година. Самата церемония се е извършвала на 1 април под шеговита форма в присъствието на градоначалниците на Созопол и Несебър, като участници във войната, и градоначалникът на Поморие От 2003 г. по идея на Несебър подписването на примирието придобива тържествена и официална форма и градоначалниците на градовете, замесени във войната, се подготвят много сериозно за събитието.

След тригодишно прекъсване, традицията е възстановена като домакин ще бъде Созопол. Подписването на примирието и отбелязването на историческия факт отпреди повече от 22 века ще постави началото на юбилейните празници на Созопол по случай 2 620 години от създаването на града.

Церемонията по подписването на мирния договор ще се състои на 29 април, четвъртък от 11.00 ч. Градоначалниците на Несебър и Поморие, придружени от свитите си, ще пристигнат в Созопол и ще бъдат посрещнати от архонтите и жители на Созопол. Шествието, придружено от антични герои и воиници, ще продължи пътя си по маршрута на крепостната стена до Южната кула, където в тронната зала на музея на фондация „Аполония” ще ги посрещне градоначалникът на Созопол. Той ще приеме даровете на месембрийци и анхиалци. Градоночалниците ще изложат съображенията си за мир и в случай, че мирните преговори завършат благоприятно, примирието ще бъде скрепено с подписването на мирен договор. Примирието ще бъде полято с вино, а античен хор ще обяви радостното събитие.
.
Публикувана на 23 Apr 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017