Архив новини Община Несебър

Отбелязваме Деня на Земята


В ОДЗ “Калина Малина” честват празника с множество прояви
Община Несебър не е организирала специална проява за отбелязване на Деня на земята, защото по места има достатъчно добри професионалисти, които инициират собствени прояви, отразяващи важните и значими празници през годината. Пример в това отношение е ОДЗ „Калина Малина”, където учителките, под ръководството на директорката Людмила Василева, осъществиха планираната в учебната програма тема: ”Чиста земя, здрави деца”. В изпълнение на инициативата, посветена на Деня на земята, в продължение на 10 дни - от 19 до 30 април, децата участват в различни прояви. Всъщност традицията да се отбелязва Деня на земята в „Калина Малина” е дългогодишна, а инициативата, посветена на нея, се реализира с активното участие и на децата от всички групи, и на родителите им. Под ръководството на своите учители децата са изготвили специална изложба, насочена към опазване на околната среда. Детски ръчички са творили цветя и животни от отпадъчни материали като найлонови торбички, шишета и други пластмасови предмети. В тон с темата: ”Чиста земя, здрави деца” днес техните родители са се включили в специална анкета, а възпитаниците на детското заведение гледаха, но едновременно с това и участваха в театралната постановка „Ден на планетата Земя”. След това децата се отправиха към двора на „Калина Малина”, където закачиха призиви за съпричастност по дървета. Сред надписите се четат: „Грижете се за дърветата”, „Пазете гората чиста”, „Земята е наша къщурка зелена, и нека е чиста добре, проветрена...”

Проявите в детската градина, посветени на Деня на земята продължават, като една от най-ярките е 27 април и се нарича „За по-чист Несебър”. В нея ще се включат деца от всички групи. Най-малките ще почистват двора в детската градина, ще засадят дръвчета, а по-големите ще почистят определена зона от южния парк и крайбрежната ивица от южния плаж, като за целта ще им бъдат осигурени предпазни ръкавички, уреди и пособия за работа. Финалът на инициативата ще сложи срещата „На чаша чай с мама и татко” на 30 април.

За изграждане на правилното позитивно отношението у малчуганите към заобикалящия ги свят важна роля играят техните учители в „Калина Малина”, които с плам, отговорност и всеотдайност предават знания и опит на своите възпитаници.

„От малкото зрънце пораства човек”, казват от учителския колектив в детската градина, и работят усърдно за изграждане на така важните ценности, отговорности и отношение към света, необходими през целия съзнателен живот.

Денят на Земята се отбелязва от 1970 година най-напред в САЩ, като в проявите на първото честване се включват нас 20 млн. американци. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ. В наши дни 22 април - Денят на Земята, е най-големият нерелигиозен празник в целия с71вет, отбелязван от над половин милиард души.България е една от първите страни, присъединили се към международното честване на Деня на Земята, което започва от 1990 г. На призива за отбелязването на празника се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда.
Изменението на климата вече е реалност и оказва влияние върху цялата планета. Прогнозите за изменението на климата показват, че то ще продължи и ще предизвиква световни катаклизми свързани с водата, земята и въздуха. Изменението на климата засяга и нашето здраве, ежедневие, икономика, култура. Ето защо всички ние трябва да дадем своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, да бъдем съпричастни към съхраняване на живота на планетата. В този дух засаждането на растение днес би било наистина добро дело.
Прояви в ОДЗ „Калина Малина”- натиснете тук>>
Публикувана на 22 Apr 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017