Архив новини Община Несебър

СРЪБСКИ ЖУРНАЛИСТИ ПИШАТ ЗА НЕСЕБЪР
Сътрудничеството между община Несебър и Сърбия премина на по-горен етап



Туроператори и журналисти от Сърбия посетиха Несебър, за да се запознаят от близо с неговата история и култура и след това да могат по-подробно да разкажат на своите клиенти и читатели за предимствата да изберат Несебър като туристическа дестинация.

Идеята за взаимно сътрудничество между Сърбия и община Несебър по отношение на туризма, се зароди на туристическото изложение в Белград, на което общината взе участие през месец февруари тази година. Тогава, заради повишения интерес към Несебър, сръбски журналисти от вестниците „Политика” и „Блиц” решиха да поместят реклама на града в изданията си. „Това няма де е първата и последна реклама в сръбски издания...”, каза кметът на Несебър Николай Димитров, който заедно със заместник кмета по „Туризъм” Лазар Япаджиев, посрещна гостите на среща - разговор в зала „Мелсас” гр. Несебър. Тази среща може да се определи като третия етап от сътрудничеството на общината със Сърбия, като първите два са съответно туристическото изложение и рекламата на Несебър в сръбската преса.

Г-н Димитров и г-н Япаджиев запознаха гостите с предимствата и новостите в Несебър, въпрос който интересуваше както журналистите, така и туропероторите. За начало градоначалникът разказа на присъстващите за един много интересен и актуален културен продукт, който община Несебър разработи в началото на мандата. Става въпрос за големи табла, разположени на стратегически места в града, в които е поместена културната програма на Несебър за съответния месец. По този начин жителите и гостите на града са постоянно информирани за случващото се в него и могат да посетят разнообразни събития, като за всеки вкус има по нещо. Кметът поясни още, че ръководството на общината се е погрижило и за удобството на своите гости, които желаят да посетят Несебър с личния си автомобил. От миналата година общината стопанисва всички големи паркинги в града, като цените са напълно достъпни и дори евтини. За посетителите с автомобили има и още едно голямо удобство, а именно електронните табла разположени на стратегически места в новата и старата част на Несебър, на които се изписва къде в общинските паркинги има свободни места и какъв е техният брой.

Друг важен въпрос, който интересуваше журналистите и туроператорите беше свързан с чистотата на града във всички аспекти – било то за сметоизвозване, пречистване на водата, чистотата на морето и прочие. Кметът запозна присъстващите с намерението на община Несебър да изгради нова пречиствателна станция, чийто идеен проект вече е факт, както и да разшири вече съществуващата. След изграждането на това пречиствателно съоръжение, отпадъчните води ще се изхвърлят на два километра навътре в морето, като по този начин то ще се запази напълно чисто, защото „...ние държим да запазим морето си чисто за туристите и тази година приоритетния ни отрасъл е екологията” – каза Николай Димитров. Относно почистването на улиците и сметоизвозването кметът поясни, че общината разполага с нови машини, които почистват и мият улиците със специални препарати. От скоро в общината има и машина, която измива контейнерите веднага след като боклуците от тях бъдат изхвърлени.

В края на форума, кметът Николай Димитров и зам. кметът Лазар Япаджиев запознаха гостите с политиката на общината относно туризма. Целта е освен традиционния летен туризъм, в Несебър да се развие културен, религиозен и конгресен туризъм. Относно развитието на културния туризъм община Несебър вече направи сериозни стъпки в тази сфера. Бяха разработени два филма, част от проекта „Празнувай с нас”, като идеята е да се обединят всички местните празници през четирите сезона, защото празниците са потенциал за развитие на културния туризъм. Присъстващите имаха възможност да се запознаят с двата готови филма - „15 август” и „Никулден в Несебър” и видяха как хората в Несебър празнуват и се веселят.

В заключителната част на срещата домакините споделиха, че се надяват ползотворното сътрудничеството между Сърбия и община Несебър да продължи.















.
Публикувана на 21 Apr 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017