Архив новини Община Несебър

Община Несебър отличена с две награди на изложението „Културен туризъм” във Велико Търново


Община Несебър заслужено спечели две награди на престижното изложение „Културен туризъм” във Велико Търново, в което взеха участие над 60 общини. Единият приз е за инициативата "Празнувай с нас", която превръща градските празници в продукт на културния туризъм. На тържествена церемония в атракциона „Калоянова крепост” отличието бе връчено на кмета на Несебър Николай Димитров от градоначалника на старопрестолния град д-р Румен Рашев. „Тази награда е втората добра новина за нашия град, защото днес в Несебър акостира първият туристически кораб, който дава своебразен старт на туристическия сезон. 100% от пасажерите, които слизат, потребяват културен туризъм. Това ни води на мисълта, че развивайки този тип туризъм, сме на верния път за по-доброто развитие на града ни.”, каза в словото си кметът Николай Димитров.

За първи път Несебър получи и още една награда на изложението. Тя е за рекламния филм „Никулден в Несебър”, който взе участие във филмовия фестивал „На източния бряг на Европа”. В протокола на заседание на журито е записано, че наградата се присъжда заради „отчетливото и емоционално послание и оригиналния поглед към един морски курорт извън сезона”. Известният тв водещ и пътешественик Симеон Идакиев връчи приза на Ели Кирилова, заместник-кмет по „Образование, култура и международно сътрудничество”. „Казват, че в културния туризъм е важно да присъстват легендите, затова ние се постарахме да има и такъв момент. Ние създадохме този филм по действителен случай и там е неговото очарование, неговата сила, неповторимо въздействие и искреност”, сподели Ели Кирилова. Работата на общината по разработване на нови културни продукти продължава, като идеята е в тяхното създаване да присъства и местната инициатива. Успешното преодоляване на кризата е именно развитието и усъвършенстване на културния туризъм в Несебър.

Сред присъстващите на церемонията по награждаването бяха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, зам.- министърът на културата Тодор Чобанов, кметове и посланици на участващите дестинации на седмото изложение „Културен туризъм” във Велико Търново.

Ден преди раздаване на отличията, община Несебър представи за първи път пред публика в търновски клуб създадения от нея културен сувенир, още една от живите визитни картички на града. Става дума за малко шишенцето с водата от старата чешма на Южния плаж, която неотдавна - след 30 годишно забвение, се разкри отново от пясъка. След направени проби се установява, че водата е годна за пиене, като според местни легенди, ако жена пие от нея запазва своята младост и красота.


.
Публикувана на 19 Apr 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017