Архив новини Община Несебър

„МАЛЪК МОРСКИ ТЕАТЪР” С МЕЖДУНАРОДНА НАГРАДА


Най-престижната и голяма награда - наградата на публиката, спечели несебърският „Малък морски театър” по време на третото издание на Международния театрален фестивал на моноспектаклите “FAMA”. В оспорвана надпревара с още 8 постановки от Сърбия, Босна и Херцеговина и от Словения, нашите театрали грабнаха сърцата на зрителите със спектакъла “Знаци” от Иво Андрич (реж. Владо Кецман, в ролята на учителя Велков – актьорът Марин Господинов, музикално оформление и автор на песните – Иван Ненков, суфльор – Таня Танева). Призът, спечелен от „Малък морски театър”, се определяше чрез гласуване, което бе с листовки, и по петобалната система, като всеки зрител лично с химикалка заграждаше оценките, които дава.

Сред публиката, изгледала и оценила по достойнство и вътрешен усет представлението, бяха културният аташе на България в Сърбия г-н Илия Лясков, както и сръбски студенти, изучаващи български език във Факултета по славянски езици на Белградския университет. Показвайки блестяща игра, актьорът Марин Господинов беше извикван на бис няколко пъти, а високото отличие му беше присъдено в края на третия ден. Домакините от своя страна направиха затрогващ жест, като гласуваха доверие на българския състав в най-гледаемото време – от 19.00 часа, местно време, и то навръх Международния ден на театъра – 27 март. Интересното в постановката, поднесена от несебърските актьори бе, че “Знаци” се изигра на български език - без превод (въпреки условието всички пиеси да са преведени и придружени със субтитри). Това беше своеобразен театрален експеримент, съгласуван с домакините, в търсене отговор на въпроса: Доколко сме близки на Балканите – като език, култура, светоусещане... Отговорът е: Наистина сме много близки. Езиковите бариери се оказаха крехки и не повлияха на емоционалните възприятия. Веднага след края на спектакъла се състоя среща на членовете на “Mалък морски театър” с представителите на българското посолство в Белград.

Сред постановките и актьорите, които се състезаваха за отличията на фестивала, бяха: “Лято с клоун” – Нина Кокель от Словения, “Възхвала на глупостта” (по Еразъм Ротердамски) – Ирмела Салчин от Босна и Херцеговина, “Записи” (по “Записки от подземието” на Ф. М. Достоевски) – Дамян Попович, “Лед” – Микица Петрониевич, “Smoking Kills” - Игор Филипович (всички от Сърбия), “Хубаво е да си риба, когато не си на въдицата” – Вили Бачер Кермавнер от Словения.
В програмата на международния форум бяха включени и няколко събеседвания по актуални въпроси и проблеми на театралното изкуство и драматургичния текст. Домакините от театър “LEVO” се оказаха изключително добронамерени, а организацията на фестивала бе на високо ниво, което от своя страна допринесе за безпроблемното и успешно провеждане на проявата. Фестивалът, който се проведе между 25 и 28 март 2010 година в Белград, бе организиран от Академично културно дружество “LOLA” и театър “LEVO” със съдействието на Министерството на просветата и на Министерството на културата на Република Сърбия, Секретариатa за култура на Белград и Музея на театралното изкуство в сръбската столица.

Публикувана на 14 Apr 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017