Архив новини Община Несебър

135 ДЕЦА ОТ ТРИ ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ, ОТ ШКОЛАТА ПО ИЗКУСТВА ОГЛАСИХА УЛИЦИТЕ НА НЕСЕБЪР НА ЛАЗАРОВДЕН И ЦВЕТНИЦА

Народни песни и игри, огласиха улиците на Несебър в празничните дни. На Лазаровден и Цветница, по стар български обичай, деца от първи до осми клас от Обединена общинска школа по изкуствата гр. Несебър, пременени в традиционни фолклорни носии, обиколиха улиците на Несебър и пяха обредни лазарски песни с които благославяха за здраве, щастие и берекет. Стопаните на къщите покрай които минаха, излязоха пред домовете си, за да приветстват лазарките, като ги даряваха с яйца, плодове и дребни подаръци, както повелява традицията.

На Лазаровден, 135-те деца от ООШИ минаха по улиците на новата и старата част на Несебър, след което се събраха на площада да пощата в новата част на града. Там те представиха пред събралите се жители и гости на Несебър, лазарски песни, хора и танци и предадоха още повече пролетно настроение на всички.

И на следващия празничен ден – Цветница - песните и игрите на децата продължиха. Всички се събраха на площад „Месамбрия“ от където започна шествието им до църквата „Успение Богородично“. С много настроение, усмивки, песни и танци, те тръгнаха по тесните улички на старинния град и оставиха след себе си много хубави емоции у всички, които срещнаха по пътя си. В двора на църквата лазарките се събраха отново, за да изтанцуват традиционните за празника хора, под звуците на обредните песни за здраве и берекет.

Децата взеха от храма върбови клонки и се отправиха към река „Хаджийска“, където да изпълнят ритуала „кумичене“ - хвърляне на върбови венчета в реката. Според народните вярвания, момичето, чийто върбов венец изпревари всички останали се избира за „кумица“. От Школата по изкуствата тази година имаше шест кумици, като от всеки клас беше избрано по едно момиче. Това бяха: Силвия Янева от 1-ви клас; Ели Василева от 2-ри клас, двете сестри София и Мария Сотирови, съответно от 3-ти и 5-ти клас; Никол Ангелова от 4-ти клал и Деница Контева от 7-ми клас. В духа на традициите, нравите и обичаите, през цялото време на ритуала децата огласяха с песни и танци моста над реката.

След като извършиха най-важния за Цветница обичай, лазарките са върнаха отново в Несебър, където на площада до Пощата изиграха последното си хоро, с което се счита, че се поставя край на пролетните празници. Освен момичета, на това хора се хванаха и момчета и отново под звуците на лазарски песни и пред усмихнатите лица на събралите се на площада хора, 135-те деца от Обединена общинска школа по изкуствата гр. Несебър, сложиха край хубавите пролетни празмици, Лазаровден и Цветница.
Публикувана на 28 Mar 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017