Архив новини Община Несебър

Симулиран съдебен процес завърши със справедлива присъда за трафик на хора


Симулация на съдебен процес, озаглавен „Изгубена невинност”, разглеждащ последствията от трафик на хора, представиха ученици от 10-и клас на СОУ „Любен Каравелов” в Несебър. Тяхната всеотдайност и сериозност при изпълнение на ролите пренесе публиката, препълнила конферентния център в стария град, в атмосферата на истинска съдебна зала. Ученици в тоги и в полицейски униформи, истински белезници и обемна „документация” по разглеждания случай бяха допълващите щрихи, които придаваха завършеност на играта.

В сюжетната линия бяха застъпени разкази на шестима свидетели по делото и бяха чути версиите на двамата обвиняеми. Основната разисквана тема бе как се е стигнало до трафик на хора и какви са били последствията – физически и психически за „жертвите”. Въпроси по „делото” и заключения бяха представени от четирима прокурори, четирима адвокати и съдебен състав от четирима души. Още в началото публиката бе заставена да посрещне съдебният състав на крака в знак на уважение и по същия начин ги и изпрати, като не се допускаше никакво отклонение от реалната действителност, въпреки че процесът бе симулиран.

Краят му бе със справедлива развръзка, защото бе доказано престъпление, бяха произнесени максимални присъди, а „жертвите” получиха удовлетворение. Публиката също остана доволна от завършека на симулираното съдебно дело и изрази с ръкопляскане своето одобрение. На финала Йорданка Майска-Иванова - председател на Районен съд- Несебър връчи на всеки ученик грамота и награда за участие в симулирания наказателен процес.

Събитието имаше за цел да запознае децата, присъстващи в залата, с работата на съдебната институция, което ще спомогне за формирането на отговорно гражданско поведение. Мероприятието е по инициатива на Районен съд – Несебър и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) към община Несебър. За успешното представяне на учениците помогнаха класният ръководител Митра Каменова, Велина Георгиева, секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) към община Несебър, психоложката Румяна Костова към консултативния кабинет на МКБППМН и Мария Берберова - Георгиева – наказателен съдия от Районен съд – Несебър.

Сред гостите, уважили събитието, бяха Красимира Тодорова, зам-кмет "Здравеопазване и социални дейности" и председател на МКБППМН, юристи от община Несебър, съдии от Окръжен съд – Бургас, Росица Кръстьовска, секретар на бургаската Комисията за борба с трафика на хора, учители от СОУ „Любен Каравелов”, ученици от училища в община Несебър.

Това е третата поред инициатива с участие на ученици, разглеждаща проблема трафик на хора, начините на предпазване и последствията от евентуално попадане в такава ситуация.
Публикувана на 10 Dec 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017