Архив новини Община Несебър

Разходка до Ангкор и платото Наска с пътешественика Симеон Идакиев
Водещият на предаването „Алтас” гостува в НесебърПътешественикът и водещ на предаването ”Атлас” по БНТ Симеон Идакиев гостува вчера в Несебър. Поводът за срещата-разговор с него и прожекция на два от най-атрактивните му филми в читалище „Яна Лъскова” бе отбелязване на дата 8 декември, на която преди 26 години Несебър е включен в списъка на ЮНЕСКО. Гостът, въпреки че е известен като сладкодумен разказвач, се представи пред публиката накратко - разкри, че не е завършил специалност „География”, а е филолог по образование, но пътешестията винаги са го привличали. Спомена, че е избрал филмовата разходка да започне с храмовете в Ангкор, защото и те, подобно на Несебър, са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. „Това е голямо признание и чест, които трябва да се ценят”, заключи гостът и прожекцията започна.

Ангкор и славата му на един от най-важните археологически обекти в Югоизточна Азия, на територията на днешна Камбоджа, пренесе зрителите в света на друга култура и религия. По време на Кхмерската империя Ангкор е център на държавата и от този период са останали множество архитектурни паметници. Те варират от невзрачни купчини тухли и отломъци до величественият Ангкор Ват, за който се смята, че е най-големият религиозен комплекс в света. Ангкор Ват („Града-храм”) е построен по времето на крал Суряварман II в името на индуиския бог Вишну. Комплексът се състои от 5 кули, за които се предполага, че изобразяват трите върха на планината Меру – дом на богове и център на индуиската вселена. Пирамидалната архитектура е придружена от многобройни фигури и статуетки от индуиската митология. Много от храмовете на Ангкор са реставрирани и заедно образуват главната колекция от примери за кхмерската архитектура.

Рисунките на платото Наска в Перу - едни от най-известните и най-провокиращи въображението загадки на планетата, бяха фокусът на втория филм, с който грабна вниманието Симеон Идакиев. За изображенията, видими само от птичи поглед, и до днес не се знае кой ги е направил и каква е тяхната функция. Чертежите, рисунките и надписите, оставени върху каменните полета на Наска, сякаш са гравирани от ръката на великан. Някои от тях представляват битови рисунки, геометрични фигури, антропоморфните цифри, създадени в огромни пропорции. Наричат Наска „най-голямата картинна галерия в света“ и има защо. Сред забележителните изображения са огромен гущер, дълъг 190 м, 18 рисунки на птици, огромна акула, паяк, същество, приличащо на куче с тънки крака и дълга опашка, както и маймунка с една четирипръстна и една петпръстна лапа и голяма опашка във вид на спирала. Пленителните гледки и от двата филма на Идакиев грабнаха публиката, а увлекателният разказ на неуморния пътешественик пренесе присъстващите в други светове. След финалните надписи част от присъстващите поздравиха автора, други проведоха кратки разговори с него.

Симеон Идакиев от 23 години води рубриката "Атлас" на БНТ, посетил е 120 страни на всички континенти, заснел е над 250 филма. Автор е на пет книги и множество публикации в печата, предавания в радиостанции и други електронни медии с акцент върху древните култури и цивилизации. Въпреки многобройните си пътешествия до различни кътчета на света Симеон Идакиев сподели, че не би заменил българската природа за никоя друга.
Публикувана на 09 Dec 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017