Архив новини Община Несебър

500 МЕТРА РИБНА НАДЕНИЦА ЗА НИКУЛДЕН В НЕСЕБЪРС изложение на 500 метрова рибна наденица започна днешния празничен ден в Несебър. Рибният деликатес беше разположен по протижение на провлака съединяващ старата и новата част на града. Дължината му е определена от дължината на самия провлак, който е 400 метра, а остоналите 100 метра бяхя изненада от майсторите, които приготвиха вкусното ястие. Самата рибна наденица е направена по стара рибарска рецепта, от различни видове черноморска риба, която в случая е 260 кг. След като кулинарното изделие събра множество хора на провлака, съединяващ вековната култура на Несебър и неговия съвременен облик, тя беше пренесена на Морска гара, където всеки един желаещ имаше възможност с чаша вино да опита от току що изпечения деликатес.

Според християнските вярвания, на всеки Никулден в църквата се отслужва тържествена литургия, прави се литийно шествие и празничен водосвет. В днешния ден църквата в Несебър беше препълнена с християни дошли да почетат празника, сред които и кмета на града Николай Димитров, неговата съпруга и част от екипа му. Всички те, заедно с богослови от богословската канференция провеждаща се в Несебър, се включиха в литийното шествие, което завърши на Морска гара, където се състоя и празничният водосвет.

В обръщение си кметът Николай Димитров поздрави всички жители и гости на Несебър, като не пропусна и именниците. Той подчерта, че с морето са свързани двата основни поминъка на града – туризма и риболова. За това съвместните усилия на общинското ръководство са морето и неговите брегове да останат чисти. В тази връзка кметът каза, че проектът за изграждане на две пречиствателни станции, за който беше отпусната техническа помощ, вече е готов, а другата година общината ще кандидатства и за финансова помощ за самото изграждане на пречиствателните съоражения. „За другия основен поминък риболова, общината успя да сертифицира северното пристанище, като изкарахме удостоверение за експлотационна годност...”, допълни още кметът.

За първа година лично г-н Димитров подари икона на Св. Николай на 15 рибарски кораба, с пожеланието Светецът винаги да ги закриля и да укротява бурите пред лодките им, за да се завръщат на несебърския пристан винаги живи и здрави и с пълни мрежи.

След музикалоното изпълнини на детски състав „Морски звездички” към Обединен детски комплекс гр. Несебър и на фанфарен оркестър от ОУ „Пенчо Рачов Славейков” гр. Бургас, официалните гости на събитието отплуваха с кораб в морето, за да хвърлят венец в почит на загиналите моряци и рибари и още един за здравето на всички жители на града.

След тържественото събитие жителите и гостите на гр. Несебър осатнаха още дълго време, за да отпият глъдка червено вино и да опитат вкусния рибен деликатес, който благодарение на големия си размер ще подължи да гощава желаещите чак до вечерта.
Публикувана на 06 Dec 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017